Moșii de iarnă 2023. Moșii de iarnă sunt prăznuți de Biserica Ortodoxă la sfârşitul lunii februarie, pe data de 18 februarie 2023. 

De Moșii de iarnă sau în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioșii aduc la Biserică diverse alimente pentru sufletele celor dragi, care vor fi sfințite de preoți. Astfel, în ziua de 18 februarie, în bisericile și cimitirele ortodoxe se face pomenirea celor adormiți.

Tradiția spune că sufletele rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții, vin pe pământ și se hrănesc cu mirosurile mâncărurilor pregătite de cei dragi.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare? Tradiții românești

Iată o rețetă de colivă pentru Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților 2023!

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Cum se face coliva pentru Sâmbăta Morților?

Moșii de iarnă 2023. Rețetă de colivă

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu (arpacaș),
  • 1 kg miez de nuci,
  • 250 g zahăr,
  • coajă rasă de la o lămâie,
  • coajă rasă de la o portocală,
  • scorțișoară,
  • esență rom,
  • zahăr pudră,
  • pesmet din biscuiți,
  • cacao și bomboane colorate pentru ornament.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Cum se face coliva pentru Sâmbăta Morților?

 

Mod de preparare: 

Cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc mediu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Când apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Se mai ține pe foc până când apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, și se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn.

Grâul se mai lasă 5-10 minute până când scade toată apa, după care se răstoarnă grâul într-o altă oală și se acoperă cu un prosop umed pentru a nu face coajă. Tot seara se curăță și miezul de nucă pentru a fi pregătit pentru ziua următoare.

Citește și: Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

Jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie mărunt cu ajutorul unui cuțit în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se pot folosi pentru ornatul colivii.

A doua zi, se îndepărtează coaja grâului, se adaugă miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.

Se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri sau în boluri nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.

Coliva poate fi ornată după preferințe, cu miezul de nucă, cu bomboane sau se poate face o cruce deasupra din cacao cu ajutorul unui șablon.

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Cum se face coliva pentru Sâmbăta Morților?

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Credincioșii trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, pentru a participa la Sfânta Liturghie. 

După această slujbă se oficiază şi parastasul.

Familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.

De asemenea, se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. În ce zi pică Sâmbăta Morților?

În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.

Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă!

Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Pe ce dată pică?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si