Când începe sezonul ambroziei. Două sfaturi pentru cei care au alergie la această plantă
Când începe sezonul ambroziei. Potrivit statisticilor realizate la nivel național, aproximativ 482.000 de români se confruntă cu alergia la ambrozie, iar simptomele specifice le dau mari bătăi de cap.
Când începe sezonul ambroziei. Ambrozia este o plantă invazivă în România, foarte adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Popular, este cunoscută sub numele de iarba de paragină. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor în lupta cu această alergie.
Când începe sezonul ambroziei
Sezonul ambroziei de polenizare debutează în lunile august – septembrie și poate ajunge până sfârșitul lunii octombrie.
O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.
Majoritatea celor care suferă de alergie la ambrozie prezintă rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.
Două sfaturi pentru cei care au alergie la ambrozie
Pentru cei care se confruntă cu această alergie, medicii recomandă administrarea de antihistaminice pentru a nu lăsa organismul să fie expus la germenii produși de această plantă.
Pe lângă antihistaminice, medicii recomandă și alte pastile. Dacă ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, poți începe să iei medicamente chiar cu două săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele.
Simptome specifice alergiei la ambrozie
- Strănut - Congestie nazală (nas înfundat) - Rinoree (secreție nazală apoasă) - Cefalee - Ochi iritați - Senzație de mâncărime în gât -Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tuse
Simptomele cutanate pot include leziuni de urticarie și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.
Potrivit statisticilor, se evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.