Cartofii sunt printre cele mai căutate trufandale în acest sezon. Însă, recoltele nu mai sunt la fel de bogate, iar prețul acestora este pe măsură.

S-au făcut cartofii în solariile din Dolj

Teo Argint, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații.

„Aici am recoltat în jur de o tonă de cartofi, pe care noi, astăzi, o să-i ducem în Pucheni.

Valoarea estimată de noi este de 20.000 (n.r. lei). Sperăm. Atât o să obținem noi pe cartofii de azi”.

După ce au muncit toată iarna și au investit în încălzirea solariilor, soții Firan se pregătesc de prima recoltă de cartofi extra timpurii. Sunt printre primii producători din țară care scot trufandalele la vânzare.

Citește și: EXCLUSIV: Ce alimente ne ajută la scăderea colesterolului?/ Nutriționist: ” Tratamentul hipercolesterolemiei are la bază renunțarea la fumat, exercițiile fizice timp de 150 de minute pe săptămână și o dietă săracă în acizi grași”

„Așa preconizăm, că va fi mai scump față de anul trecut, datorită faptului că au ieșit cu două săptămâni mai devreme. Sperăm că astăzi o să obținem un preț de 23-25 lei pe kilogram”, explică doamna Firan.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Citește și: Prețul la carnea de miel a explodat. O fotografie apărută în mediul online, cu prețul unui cotlet de miel, le dă bătăi de cap românilor

Marfa lor ar trebui să intre de mâine în piețele din București, cel mai probabil cu un preț de 35 de lei pe kilogram.

Citește și: VIDEO- Proiect: Magazinele să taie din prețurile la alimente

Pentru fermierii din Călărași, Dolj ,  prima lună de vânzare este cea care decide profitul sezonului. La ora actuală sunt cultivate circa 10 hectare de cartofi în solarii și aproape 800 de hectare în câmp.

Producătorii așteaptă recoltele de cartofi

Daniela Manafu, alt producător, spune că: „Eu sper ca peste 2-3 săptămâni să-i scot. Măcar un 15 lei să fie de început. Știu că nu sunt bani, dar și munca e căznită!”.
Sorin Sandu, primarul din Călărași, Dolj a explicat că: „Nu mai sunt 4 anotimpuri, sunt două anotimpuri. Și de la aprilie am ajuns în februarie sau începutul lui martie să recoltăm. Este rezultat al schimbării climei”.

Citește și: VIDEO- Bătrânii depind de micile tarabe din fața porților

Problema e că, acești oameni vând en gross. Adică marfa trece prin alte mâini înainte de a ajunge la clienți. În unele cazuri, așa se ajunge la prețuri umflate care n-au legătură cu producătorii. De exemplu, 50 de lei într-o piață din București.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Cât de importante sunt fibrele în alimentația noastră?/Nutriționist: ”Ele pot avea efect protector împotriva cancerului de colon”

Dragoș Frumosu, Președintele Sindalimenta a subliniat că: „Prețurile sunt cel puțin dublu față de prețul cu care pleacă de la mul fermier. Este puțină speculă și buzunarele românilor sunt cam ciuruite. Într-o mare parte sunt speculanții care cumpără marfa de la producător”.

Citește și: Amenzi uriașe date de către ANPC. Au fost descoperite produse expirate și multă mizerie

Odată cu recoltarea unor cantități mai mari, prețurile ar trebui să scadă și în piețe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si