Vladimir Putin a anunţat sâmbătă seară că a primit acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare "tactice" în Belarus, ţară aflată la porţile UE şi condusă din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, aliatul său cel mai apropiat.

Citește și: Vladimir Putin, anunț despre "alianța militară" cu China

Chiar dacă Belarusul nu ia parte direct la conflictul din Ucraina, Moscova s-a folosit de teritoriul său pentru a-şi lansa ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua tiruri, potrivit autorităţilor ucrainene.

Cum își justifică Vladimir Putin mutarea nucleară

Vladimir Putin şi-a motivat decizia sâmbătă prin intenţia anunţată a Regatului Unit de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei.

Citește și: VIDEO. "Dragul meu prieten". Reacția stânjenitoare a lui Vladimir Putin când l-a lăudat Xi Jinping a devenit virală

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Responsabili ruşi au făcut în mai multe rânduri ameninţări mai mult sau mai puţin voalate că se vor folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

Reacția Kievul după anunțul Kremlinului

Rusia a luat Belarusul "ostatic nuclear", a apreciat duminică Ucraina după anunţarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a desfăşurării de arme nucleare "tactice" pe teritoriul aliatului său, relatează Agerpres.

Citește și: VIDEO- Președintele Xi Jinping, în vizită de stat în Moscova. Este prima vizită a liderului chinez din ultimii 4 ani

"Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear", a postat pe Twitter secretarul Consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov, adăugând că această decizie este un "pas către destabilizarea internă a ţării".

Anunţul preşedintelui rus "maximizează nivelul de percepţie negativă şi de respingere publică a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă", a mai spus Oleksii Danilov.

Citește și: Oficialii din Rusia nu mai au voie să folosească Iphone. Acestora li s-ar fi spus să arunce telefoanele sau să le dea copiilor

Vladimir Putin a dat asigurări, duminică, că Rusia nu creează o alianţă militară cu China, dar spune că cele două mari puteri cooperează în sfera interacţiunii tehnico-militare.

"Nu creăm nicio alianţă militară cu China. Da, cooperăm în sfera interacţiunii tehnico-militare. Nu ascundem acest lucru",  a declarat Putin, potrivit Interfax.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si