Calendar ortodox 9 aprilie 2023. Duminica Floriilor este reprezentată de momentul în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos intră ca un împărat în Ierusalim.

Floriile semnifică Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească. Anul acesta, Floriile  au loc pe 9 aprilie 2023, odată cu Paștele catolic.

Duminica Floriilor. Care este semnificația sărbătorii?

În trecut, Duminica Floriilor era sărbătorită doar de comunitatea creştină din Ierusalim, fiind mai apoi transmisă şi în Egipt, Siria şi Asia Mică, iar în secolul al V-lea se sărbătorea şi în

Constantinopol, când împăratul şi curtea participau la procesiunea solemnă.

Floriile îi pregătesc pe creștini de biruința lui Iisus Hristos și de duminica următoare, anume Ziua Învierii. De asemenea, Floriile deschid „Săptămâna Mare”.

De asemenea, Floriile reprezintă prima ocazie în care Mântuitorul a acceptat să fie tratat regește și să se numească Împărat.

Citește și: Imagini inedite cu un preot surprins în mijlocul ninsorii cu o cruce în mână: „Pare mai degrabă ajunul Crăciunului”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Floriile, asemenea Paștelui, sunt sărbătorite la date diferite, premergând Învierea Domnului cu o săptămână.

Ziua în care cade Paștele este calculată în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Duminica de Florii și Paștele Catolic 2023 au loc cu o săptămână mai devreme față de Floriile și Paștele ortodox. Vezi care sunt cele mai populare obiceiuri și tradiții de dinainte de Paștele catolic! 

În trecut, credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, cântând imnuri creștine.

În zilele noastre, tradițiile catolice de Florii se aseamănă destul de mult cu cele ortodoxe.

În  duminica de Florii,  Biserica catolică organizează o procesiune specială la care participă creștinii catolici. Aceștia pregătesc împletituri deosebite din flori și crenguțe de salcie pe care le agață în vârful unor prăjini de lemn cu care participă la procesiune. După încheierea procesiunii, multe crengi împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru Miercurea Cenușii din anul următor, prima zi a Postului Mare.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Obiceiuri de Florii 2023. Ce nu ai voie să faci Duminică? Este mare păcat!

Cenușa este folosită ulterior de preoți, care o presară pe frunțile credincioșilor ca semn de pocăință și angajament că vor ține postul cu sfințenie.

La fel ca și la ortdocși, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci se atârnă crenguțe de salcie pe care le sfinţesc înainte la preot.

Aceste ramuri de salcie sunt duse şi acasă şi păstrate într-un loc curat și se agață de regulă lângă o icoană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si