O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite, potrivit CNN. Mai mult, legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri. 

Cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate "deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală", potrivit articolului publicat luni în revista PNAS. Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele prăjite.

Studiul a evaluat 140.728 de persoane pe parcursul a 11,3 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că în mod specific cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV: Cât de periculos poate fi postul negru pentru organism?/ Tudor Ciuhodaru: ”Postul poate declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice”

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății

[Sursa foto: PixaBay]

"Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie", a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu. Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

În noul studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire, în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie. Într-o lucrare separată la care se face referire în noul studiu, cercetătorii au expus peștii zebră la această substanță chimică, constatând că expunerea pe termen lung a determinat peștii să locuiască în zone întunecate din acvariu, un semn comun al unui nivel mai ridicat de anxietate la pești.

Peștii zebră au prezentat, de asemenea, o capacitate redusă de a-și explora acvariile și de a socializa, deoarece nu au înotat îndeaproape cu alți pești zebră, chiar dacă se știe că peștii zebră formează bancuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si