Meteorologii anunţă că, miercuri, până la ora 22.00,  va continua să plouă în majoritatea regiunilor ţării şi se pot depăși 30 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu putere şi sunt posibile descărcări electrice şi grindină.

Potrivit ANM, până la ora 22.00, va continua să plouă în Transilvania, Maramureş, nordul Moldovei şi la munte, iar după-amiaza şi seara vor fi averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină în Muntenia şi Dobrogea.

Citește și: VIDEO- Vacanța de vară se mută în luna septembrie

„Cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp şi izolat peste 30 l/mp. Local şi temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze de 45...55 km/h”, anunţă ANM.

Specialiştii precizează că, în zona montană, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali, la altitudini în general de peste 1600 m, rafalele vor depăşi 70...90 km/h şi vor fi precipitații sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Cod roşu de inundaţii pe Bârzava

Apele Române anunţă, miercuri, că, în bazinul hidrografic Bârzava, s-au înregistrat cantități importante de precipitaţii, la stația Gătaia fiind 50 l/mp. Vârful viiturii este așteptat în cursul zilei de miercuri.

Citește și: Risc de inundaţii pe râuri din 7 județe până miercuri seară

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la staţia hidrometrică Tirol pe râul Fizeş; 50 l/mp -la staţia hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava; 36,6 l/mp (la staţia hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la staţia hidrometrică Gătaia şi iar mâine, prin propagare până la ieșirea din

țară, va ajunge la staţia hidrometrică Partoş”, anunţă Apele Române.

Sursa citată a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, ”se înregistrează importante creșteri de debite şi niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depăşiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundație)”.

„Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineață cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava, la staţia hidrometrică Gătaia. Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la staţia hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depăşită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendinţa este de creștere”, mai anunţă Apele Române.

Citește și: VIDEO- Vremea ne face o surpriză neplăcută! Ploi torențiale și vânt puternic în toată țara

Specialiştii apreciază că, potrivit prognozelor INHGA, nivelurile maxime care vor fi atinse pe râul Bârzava nu vor depăşi coronamentul digurilor (apa nu va trece peste dig).

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Având în vedere creșterea acestor niveluri şi presiunea constantă a apei asupra digurilor, Administrația Naţională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Banat a instituit monitorizarea strictă şi permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (până când apele se vor retrage în albie). Echipele de intervenţie operativă de la Apele Române Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace şi utilaje specifice”, mai anunţă instituţia.

Încă din cursul nopţii Formaţia de Intervenţii a ABA Banat şi Formației de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia şi monitorizează în teren evoluția situației hidrologice.

Citește și: Vremea în luna mai 2023: Prognoza meteo pentru ultima lună de primăvară


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si