Sf. Constantin și Elena 2023. Ce nu este bine să facă credincioșii în această zi de mare sărbătoare?
Sf. Constantin și Elena 2023. Pe data de 21 mai, credincioșii sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena. Iată ce nu trebuie să facă ortodocșii în această zi!
Sfinții Constantin și Elena sunt doi sfinți creștini, amândoi recunoscuți de Biserica Ortodoxă și de Biserica Catolică.
Constantin cel Mare a fost un împărat roman din secolul al IV-lea, care a domnit între anii 306-337.
El este cunoscut pentru convertirea sa la creștinism și pentru rolul său în promovarea religiei creștine în Imperiul Roman. Constantin a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor și a emis Edictul de la Milan în anul 313, care a garantat libertatea de practicare a religiei creștine în întregul imperiu.
Sfânta Elena a fost mama împăratului Constantin cel Mare. Ea este cunoscută pentru că a făcut o călătorie la Ierusalim în secolul al IV-lea pentru a căuta locul unde a fost răstignit și înmormântat Isus Hristos.
După o lungă căutare, Sfânta Elena a descoperit crucea pe care a fost răstignit Isus și a început să promoveze cultul acesteia.
Cei doi sfinți sunt adesea sărbătoriți împreună în aceeași zi, pe 21 mai, întrucât Constantin cel Mare a jucat un rol important în promovarea creștinismului, iar Sfânta Elena este cunoscută pentru promovarea cultului Crucii.
Ce nu este bine să se facă în această zi?
În această zi nu se lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. De asemenea, în această zi nu este bine să se spele, să se coasă, să se calce. Munca în gospodărie este, de asemenea, interzisă.
Se consideră că prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena
Sărbătoarea Constantin și Elena este celebrată în fiecare an pe data de 21 mai pentru a onora memoria împăratului roman Constantin cel Mare și a mamei sale, Sfânta Elena. Această sărbătoare este importantă în special pentru Biserica Ortodoxă și pentru creștinii din întreaga lume.
Există o serie de tradiții și obiceiuri asociate cu această sărbătoare, printre care se numără:
În această zi, femeile stropesc cu agheasmă și tămâie în locuințe, pentru a evita duhurile rele.
Participarea la slujbele religioase- creștinii participă la slujbele religioase organizate cu ocazia sărbătorii Constantin și Elena, unde se aduce un omagiu celor doi sfinți.
Înfrumusețarea casei și a bisericii- înainte de sărbătoarea Constantin și Elena, este obiceiul ca oamenii să înfrumusețeze casele și bisericile cu flori și alte decorațiuni.
Gătirea de mâncăruri tradiționale- în unele regiuni, se obișnuiește să se gătească anumite feluri de mâncare tradiționale cu ocazia acestei sărbători.
Trecerea prin fumul sfânt- în unele zone, se crede că trecerea prin fumul sfânt, produs prin arderea de ierburi aromatice, are puterea de a curăța și purifica corpul și sufletul.
Botezul copiilor- se consideră că sărbătoarea Constantin și Elena este un moment potrivit pentru botezul copiilor, iar mulți părinți aleg să-și boteze copiii cu această ocazie.
Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă. Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră, izgoniţi pe vrăjmaşii noştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim; ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.
Altă rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la preacurata Lui Maică şi pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin.