Fetița a descoperit un obiect extrem de prețios, vechi de 3.700 de ani, potrivit Live Science.

Este vorba de un pumnal de cremene creat de oamenii din epoca de piatră.

Citește și: VIDEO. A cumpărat un container misterios cu 14.000 de euro. Ce a găsit înăuntru i-a schimbat viața

Eleva, identificată ca Elise, a descoperit pumnalul gri-maro când se juca într-o zonă stâncoasă de lângă școala ei din regiunea Vestland.

Ce este obiectul vechi de 3.700 ani vechime

„Voiam să iau de jos ceva strălucitor care semăna cu o sticlă și apoi am văzut piatra”, a spus ea în declarația dată de municipalitate.

Elise i-a arătat piatra profesoarei ei, Karen Drange, care a remarcat din primul moment că este un obiect foarte vechi.

Citește și: O fetiță de 11 ani cu un IQ mai mare decât al lui Einstein a terminat un masterat în inginerie și lucrează la Agenția Spațială

Karen Drange a contactat consiliul regional din Vestland, iar arheologii au examinat artefactul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Instrumentul de aproape 12 centimetri este o descoperire rară, a declarat Louise Bjerre Petersen, arheolog la municipalitatea județului Vestland, în declarația tradusă din norvegiană.

Pumnalul descoperit de fetiță

[Sursa foto: Facebook]

Acest timp de rocă sedimentară tare nu se găsește în mod natural în Norvegia, așa că pumnalul poate să fi venit de dincolo de Marea Nordului, din Danemarca, potrivit declarației de presă.

Citește și: Secretele Sfinxului din Munții Bucegi: Legende străvechi și teorii despre această enigmă naturală din România

Acest tip de pumnal se găsește adesea împreună cu descoperiri de sacrificiu, au adăugat arheologii. Pentru a investiga în continuare zona, Consiliul local Vestland și Muzeul Universității din Comitatul Vestland din Bergen, al doilea oraș ca mărime din Norvegia, au făcut echipă pentru a explora terenul școlii.

Dar ei nu au găsit nicio altă dovadă care să dateze din epoca de piatră, au spus oficialii în declarație.

Cât valorează pumnalul sacrificial

Pumnalul datează probabil din Noua Epocă a Pietrei sau Neolitic, o perioadă în care oamenii preistorici au modelat unelte de piatră și au început să se bazeze pe plante și animale domestice, să construiască sate permanente și să dezvolte meșteșuguri, precum ceramica.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În Norvegia, epoca de piatră, care include paleoliticul, mezoliticul și neoliticul, a durat din anul 10000 î.Hr.

până în 1800 î.Hr., cu un număr de vânători-culegători stabilindu-se permanent în jurul anului 2400 î.Hr, potrivit Talk Norway.

Pumnalul va fi catalogat și cercetat suplimentar la Muzeul Universității. Pe piața underground de antichități, astfel de obiecte valorează de la câteva mii până la zeci de mii de euro.

Artefactul nu este singura descoperire din epoca de piatră care a atras recent atenția în Norvegia. În iarna trecută, reconstrucția întregului corp a unui adolescent din epoca de piatră care a trăit acum 8.300 de ani a fost expusă la muzeul Hå Gamle Prestegard din sudul Norvegiei.

Adolescentul făcea probabil parte dintr-un grup de vânători-culegători din mezolitic, dar detaliile din jurul morții sale sunt un mister.

Se pare că a murit singur lângă peretele unei peșteri, deoarece rămășițele sale nu aveau semne de înmormântare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si