Un bărbat căruia i-a trecut un glonț prin creier a supraviețuit și a început să vadă o nouă față a lumii. La 25 de ani, el a supraviețuit unei traume incredibile, iar ceea ce a văzut apoi, i-a uimit pe medici.

Cazul lui a fost analizat de medici și a revoluționat numeroase teorii cu privire la funcționarea creierului uman. Acest caz a fost consemnat în 1938, în vremea războiului civil din Spania.

Bărbatul a fost împușcat pe linia frontului din Valencia și a fost tratat la un spital militar, urmând ca la două săptămâni distanță de eveniment să-și recapete conștiința.

Citește și: Un botoșănean a primit un diagnostic rar după o partidă de amor cu soția. Bărbatul a ajuns la spital, de urgență

Medicul Gonzalo, cel care care l-a denumit „pacientul M”, a constatat că glonțul i-a distrus parțial cortexul cerebral din regiunea parieto-occipitală stână.

„Pacientul M” a început să vadă lumea invers după incident

Pacientul M, un bărbat născut într-un sad din Ciudad Real, a avut parte de o perspectivă cu totul unică, foarte diferită de cum văd oamenii, în mod normal, lumea înconjurătoare, după incidentul cu glonțul.

Citește și: Cadavrul unui bărbat a fost găsit în interiorul unui crocodil. El a fost dat dispărut după ce a mers la pescuit

Se pare că atunci când se afla în repaus, el percepea lumea înconjurătoare cu susul în jos, iar obiectele le vedea în trei exemplare, verzi și cu alterații cromatice. A fost inversată inclusiv percepția auditivă și cea tactilă. „Pacientul M” sesiza sunetele și atingerile în partea opusă celei în care ele se produceau în realitatea comună persoanelor care nu au suferit traumatisme cerebrale.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În acea perioadă, comunitatea științifică era divizată între cei care vedeau creierul ca pe un întreg și cei care credeau în existența granițelor rigide între regiunile cerebrale.

Citește și: Un fost gardian de lagăr nazist condamnat la închisoare pentru complicitate la peste 3.500 de crime a murit la 102 ani

Medicul Gonzalo a postulat o ipoteză având ca fundament chiar „pacientul M”: teoria dinamicii creierului, conform căreia acest organ are funcțiile distribuite în gradienți, cu tranziții graduale.

„Pacientul M” se uita la ceas în orice direcție pentru a afla ora

Fiica doctorului Gonzalo este profesoară la Universitatea Complutense din Madrid. Ea l-a cunoscut pe „pacientul M” în timpul uneia dintre vizitele lui la casa părinților săi.

Fiziciana Isabel Gonzalo, fiica doctorului care a documentat cazul pacientului M, este profesor la Universitatea Complutense din Madrid.

Citește și: Animalul care își mănâncă propriul creier. Este incredibil de ce face acest lucru

„M se uita la ceasul său de buzunar în orice direcție pentru a putea spune ce oră este”, își amintește Isabel.

Detaliile acestui caz sunt publicate în Journal of Neurology, menționează publicația spaniolă  El Pais.

„Pacientul M” avea o capacitate de adaptare incredibilă

Medicul Gonzalo a scris, în cartea sa intitulată „Dinamica cerebrală”, publicată în două volume între anii 1945 și 1950, că „pacientul M” avea o capacitate uimitoare de adaptare.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„În general, se pare că tulburările trec complet sau rămân aproape neobservate de către răniții înșiși și chiar mai târziu, când sunt descoperite, aceștia nu par să-și facă griji din cauza lor, ci le consideră, mai degrabă, ca fiind ceva trecător, care nu le afectează sau compromite viața de zi cu zi", a remarcat medicul.

Citește și: „Nici nu știam că sunt mort. Eram într-un fel de rai”. Ce a văzut un bărbat în lumea de dincolo, după 2 luni de comă

Pacientul M a murit la bătrânețe, fără să-i fie dezvăluită identitatea

Scrisorile dintre „pacientul M” și Gonzalo confirmă faptul că omul care a văzut lumea cu susul în jos nu reușise să primească o pensie de invalid de război nici măcar în anul 1984. 

„Tatăl meu îl admira, pentru că era o persoană inteligentă, care reușise să se descurce bine și să lucreze pe câmp", își amintește Isabel Gonzalo.

Citește și: FOTO/VIDEO- O femeie a stat 500 de zile într-o peșteră, fără a avea contact uman: „Nu m-am mai atins de apă de un an și jumătate”

Fiica medicului estimează că M a murit  la începutul anilor 1990, iar identitatea acestuia nu ar fi fost dezvăluită vreodată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si