Salarii profesori 2023. Salariile din sistemul de învățământ românesc reprezintă un motiv de neînțelegeri între cadrele didactice au autoritățile de la guvern.

Iată cât câștigă un profesor român comparativ cu un cadru didactic din Europa!

Salarii profesori 2023.

Salarii profesori 2023. Cât câștigă un profesor în România? Salariul cadrelor didactice în Europa

[Sursa foto: Istockphoto.com]

Salarii profesori 2023. Ce salariu are un profesor român spre deosebire de un profesor din Europa?

Salariul minim pe care un dascăl român îl poate încasa este de 4.098

lei brut (2.397 net),  în situația în care are studii superioare de lungă durată. 

Un institutor debutant cu o experiență de până la un an are un salariu de bază de 4.089 de lei la fel ca un profesor debutant.

„Nu se poate că în anul 2023 un profesor debutant că câștige 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e o țară normală”, a apus liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Citește și: EXCLUSIV: Un student din Braşov a creat ”profesorul online”/ ”După introducerea datelor, va crea cerințele de examen pe loc”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, iar examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a ”ar putea fi bulversate” de aceste evenimente.

Salarii profesori 2023.

Salarii profesori 2023. Cât câștigă un profesor în România? Salariul cadrelor didactice în Europa

[Sursa foto: Istockphoto.com]

Salarii profesori 2023. Cât câștigă un profesor din Europa?

La nivel european, salariile brute pe an ale profesorilor din învățământul secundar inferior încep de la 4.233 de euro în Albania și ajung la 69.076 de euro în Luxemburg, potrivit unei raportări realizate de Comisia Europeană/EACEA/Eurydice pentru anul 2020-2021.

Cele mai mari salarii se regăsesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, țări unde salariul de bază anual depășește 50.000 de euro. 

În Grecia, salariul unui debutant este de 15.435 de euro pe an cu creștere de 21,6% la 10 ani. După 15 ani, salariul crește cu 32,4%. Un cadru didactic care a ajuns pe primul loc în grila de salarizare primește un salariu majorat cu 97,3% comparativ cu salariul unui cadru didactic debutant.

Citește și: Greva profesorilor începe astăzi

Salarii profesori 2023.

Salarii profesori 2023. Cât câștigă un profesor în România? Salariul cadrelor didactice în Europa

[Sursa foto: Euryidice/ Wall-street.ro]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Cipru se numără printre țările cu un salariu care oferă creștere graduală cu vechimea în muncă. Aceasta este de 85% în primii ani și 143% la finalul unei cariere pentru un cadru didactic. 

Ministrul Educației, Ligia Deca a spus că majorările salariale din învățământ vor fi moderate: „Însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR”, a spus ea într-o postare pe Facebook.

Potrivit fișei bugetare a Ministerului Educației din 2023, majorările salariale vor fi de 4,3%

Citește și: Alertă în Gorj: un bărbat s-a urcat într-un taxi cu un o armă de tip airsoft


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si