UPDATE 18:02- „Acest context e neplăcut, am ajuns într-o situație nedorită și poate că dacă eram ascultați nu am fi ajuns aici”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, atunci când au început discuțiile cu cei patru miniștri trimiși de premier cu scopul de a negocia cu sindicatele din educație, în încercarea de a le convinge să renunțe la grevă. 

UPDATE 17:58- Până miercuri seară, peste 44.000

de persoane au semnat o petiție inițiată de Declic, intitulată „Susținem greva din învățământ”: „Noi, semnatarii acestei petiții cerem majorarea imediată a tuturor salariilor din sistemul de învățământ. Susținem revendicările profesorilor pentru salarii decente și infrastructură școlară modernizată”.

UPDATE 17:40- Echipa guvernamentală a ajuns la sediul FSLI, pentru noi discuții cu liderii federațiilor din educație.

„Venim cu deschidere și cu gândul de a rezolva problemele, pentru că am spus că dialogul este cel mai important”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la intrarea la discuții.

UPDATE 16:29 Conducerea USLIP Iaşi: „Nu se va îngheţa anul şcolar, poate fi afectată programarea examenelor naţionale”

La Iași, greva cadrelor didactice din mediul preuniversitar a continuat printr-un protest amplu la care au participat mii de persoane. Profesorii au ales să își strige nemulțumirile în centrul orașului.

Preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine faptul că peste 4.000 de cadre didactice au fost prezente în faţa prefecturii.

,, Astăzi la Iaşi am fost peste 4000 de persoane, cadre didactice care au ales să participe la protest. Este cea mai mare mişcare postdecembristă din toate domeniile. Am ţinut să transmitem un mesaj de forţă şi de determinare către Guvernul României. Şi în cursul zilei de mâine va avea loc un protest, organizat de către colegii din Bucureşti, unde sperăm să se adune cel puţin la fel de multe persoane.

Sperăm ca cererile noastre să fie luate în considerare. Este foarte important să precizăm că nu se pune problema îngheţării anului şcolar. Cu toate acestea, pot fi afectate datele de la examenele naţională, deci evaluarea naţională şi bacalaureatul", a precizat Laviniu Lăcustă, preşedinte USLIP Iaşi.

UPDATE 15:38- Nicolae Ciucă va trimite o echipă la sediul FSLI pentru discuții

La începutul ședinței de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că va trimite o echipă la sediul FSLI pentru a purta discuții. Din această echipă fac parte: miniștrii Educatiei, Muncii, Finantelor, Fondurilor Europene și secretarul general al Guvernului. 

„Speram ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem înțelegere și avem încredere unii în alții că acest demers se va incheia cât mai curând”, a declarat Nicolae Ciucă la deschiderea ședinței de Guvern de astăzi.

UPDATE 15:32- Miting în Piața Victoriei joi

Sindicatele din educație au anunțat că joi, 25 mai 2023, va avea loc un miting în Piața Victoriei unde sunt așteptați 15.000 de oameni.

UPDATE 15:22- SURSE: Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu NU vor merge la sediul FSLI pentru a purta noi discuții

Potrivit unor surse, prim-ministrul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu vor merge astăzi la sediul FSLI, unde erau așteptați la ora 17:00 pentru a purta noi discuții.

Rămâne de văzut dacă miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu vor fi prezenți la sediul sindicatului.

La ora 16:00 vor avea loc ședința liderilor celor trei federații din educație. Începând cu ora 17:00 premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu merg la sediul FSLI.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

UPDATE 14:30- Anul școlar nu va fi înghețat

Liderul sindicatului profesorilor din judeţul Iaşi, Laviniu Lăcustă, a spus că nu se pune problema ca anul școlar 2022-2023 să fie înghețat ca urmare a grevei din învățământul românesc. Acesta a precizat că ar putea exista modificări în privința datelor la care vor fi susținute examenele naționale.

  • „Este greu de spus care va fi situaţia cu examenele naţionale. Nu ne-am dorit să blocăm nimic, mingea este la guvernul României. Mediile sunt încheiate, nu se pune problema îngheţării anului şcolar, în schimb se poate pune problema perturbării datelor la care se vor da examenele la gimnaziu şi la liceu. Cuţitul ne-a ajuns la os.
  • Îi transmit domnului premier că dacă nu va trece imediat la negocieri, există riscul să perturbăm examenele. Ce vină au copii?”, a afirmat liderul sindical la finalul mitingului profesorilor de la Iaşi, conform News.ro.

 

UPDATE 13:35- Klaus Iohannis face declarații de presă la Palatul Cotroceni despre greva din educație

„S-au găsit soluții pentru o parte din solicitările făcute de sindicate. Acestea vor fi onorate, indiferent cum se vor desfășura negocierile”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 12:00- Inspecțiile pentru Titularizare și obținerea gradelor vor fi reprogramate

Calendarul oficial prevede că organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă au loc în perioada 24 mai- 30 iunie. 

 

  • „Inspecțiile la clasă vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării deja existente sau, dacă este cazul, a reprogramării realizate la nivelul inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București în unități de învățământ unde pot fi asigurate condițiile specifice acestui tip de activitate.
  • În cursul zilei de ieri a avut loc o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, cu care Ministerul Educației comunică permanent pentru evitarea sincopelor în desfășurarea activității care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, a transmis miercuri Ministerul Educației.

 

UPDATE 11:00- Profesorii din Iași s-au strâns în fața prefecturii din oraș

În intervalul orar 11-13, USLIP Iași a anunțat că desfășoară un miting în fața prefecturii Iași. Angajații din educație cer mărirea salariilor. 

Potrivit primelor informații, numărul angajaților din învățământ care au intrat în grevă în județul Iași depășește 8.000 de persoane. 

„Considerăm că sunt întrunite toate condiţiile de a continua, pentru că vorbim de un procent de peste 90% din întregul personal angajat în judeţul Iaşi”, a spus preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, potrivit Ziarul de Iași.

UPDATE 10:05- Premierul Nicolae Ciucă: „Este absolut inacceptabil ca un profesor să își înceapă cariera de la un salariu net de 2500 de lei”

Noi nocieri vor avea loc între sindicatele din educație și Nicolae Ciucă. Mesajul transmis de prim-ministrul României.

„Este absolut inacceptabil ca un profesor să își înceapă cariera de la un salariu net de 2500 de lei. (…) Ceea ce i-am rugat pe sindicaliști este să înțeleagă că intervenția noastră acum va trebui să fie corectată apoi prin legea salarizării. La 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, se va intra în dialog cu toate categoriile profesionale având educația și sănătatea ca prioritate și în felul acesta ca prin dialog să reușim până la 1 septembrie să finalizăm legea și să intrăm cu ea în Parlament”

Grevă profesori 24 mai 2023. În a treia zi de grevă în educație, sindicaliștii amenință că mediile elevilor nu vor fi încheiate la finalul acestui an școlar dacă Guvernul nu va găsi soluțiile potrivite pentru toate părțile.

Grevă profesori 24 mai 2023.

Grevă profesori 24 mai 2023. Încep protestele în stradă: „Vor fi proteste în mai multe județe”

[Sursa foto: Facebook FSLI]

Grevă profesori 24 mai 2023. Profesorii se pregătesc să iasă în stradă

Astăzi sunt programate noi discuții între sindicatele din educație și autorități. În același timp, cadrele didactice se pregătesc să iasă în stradă să protesteze. În mai multe orașe, inclusiv în București, sunt așteptați peste 15.000 de cadre didactice și angajați din învățământ, potrivit Libertatea.ro.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„Am avertizat că, dacă lucrurile trenează, oamenii se vor muta în stradă. Vor fi proteste în mai multe județe, inclusiv în București. Miercuri se așteaptă proteste în Iași, Neamț, Vaslui, Buzău. Vor lua amploare protestele profesorilor. Pentru București, deja am făcut demersuri ca să avem actele în regulă. Am cerut aprobare la Primăria Capitalei. Ne așteptăm la aproximativ 15.000 de oameni”, a afirmat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, pentru Libertatea.

Citește și: LIVE TEXT| VIDEO| Grevă profesori 24 mai 2023. Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată! Greva continuă și mâine în școli

Greva din învățământ și mitingurile de protest se petrec în contextul crizei politice, negocierile pentru următorul Guvern sunt sistate, urmând ca președintele Klaus Iohannis să poarte discuții cu Marcel Ciolacu și Nicolar Ciucă. Noul Guvern ar trebui să fie investit până la 1 iunie.

Grevă profesori 2023. Solicitările angajaților din educație

Sindicaliștii din educație au solicitat majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”

  • salariul debutanților să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, să pornească de la 4.000 de lei;
  • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • orele suplimentare să fie plătite pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Citește și: O profesoară din Timișoara face apel la Klaus Iohannis: ”Eu sper şi fac apel şi către domnul preşedinte Iohannis, pentru că vine din rândurile noastre, cunoaşte neajunsurile din sistem”

Grevă profesori 24 mai 2023.

Grevă profesori 24 mai 2023. Încep protestele în stradă: „Vor fi proteste în mai multe județe”

[Sursa foto: Facebook FSLI]

Grevă profesori 24 mai 2023. Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi amânate

Evaluarea Națională pentru elevii claselor a VI-a a fost amânată din cauza grevei generale din educație. Examenele care erau programate pe 24 și 25 mai au fost mutate și vor fi susținute săptămâna viitoare, pe 30 și 31 mai, dacă orele vor fi reluate până în acel moment.

Sindicaliştii ar renunța la grevă, în situația în care toţi profesorii vor încasa 4.000 de lei în două tranşe sau dacă Guvernul le majorează salariile cu 16%.

Ultima grevă generală în educație a avut loc în 2005 şi a durat trei săptămâni.

Grevă profesori 24 mai 2023. Nicolae Ciucă, despre greva din Educație

Greva din învățământ va continua și miercuri.

Am susținut, încă de la început, că elevii și părinții nu trebuie să fie afectați de greva din educație și că trebuie să le garantăm continuarea procesului educațional.

Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi și o discuție despre situația cu care ne confruntăm zilele acestea.

Am repetat că solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar că soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele naționale", scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

Citește și: Grevă profesori 2023. Ar putea fi amânate examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat?

Premierul a precizat că marţi continuă dialogul cu asociaţiile părinţilor şi elevilor.

„  Mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat  ”, a declarat Ciucă.

„  În 2022, bugetul educaţiei a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâţia ani de zile să putem să venim cu o soluţie într-un moment şi să spunem că am rezolvat totul. Nu cred că poate nimeni(..) să îşi asume că printr-o simplă formulă aplicată la un sistem în continuă evoluţie putem să rezolvăm problemele care trenează de atât de mulţi ani”, a afirmat şeful Executivului, potrivit news.ro.

„  Este foarte clar pentru noi toţi că nu putem vedea profesorii noştri în altă parte în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noştri în bănci şi în amfiteatre. Nu cred că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat  ”, a spus premierul.

Citește și: Greva amână examenele elevilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si