„Doi din zece tineri, de la noi din țară, nu merg la şcoală, nu muncesc şi nici nu urmează vreun curs de formare profesională. Aceste date plasează România în fruntea clasamentului statelor din Uniunea Europeană, unde media se apropie de 12 procente”, explică Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
Mai bine la furat decât la muncă cinstită
„- Nu-mi place să muncesc.
Asta e. Nu sunt cu munca.
- Și ce o să faci toată viața?
- Fur, na”.
Citește și: Cursuri pentru șomeri
Deși are numai 22 de ani, acest tânăr recunoaște că nu a muncit o zi în viața lui, iar la școală a renunțat încă din clasa a șasea.
Acest obicei a adus țara noastră pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană, în rândul tinerilor din categoria NEET, adică cei care nu învață și nici nu muncesc.
După noi urmează Italia cu un procent de 19% și Grecia cu puțin peste 15 procente. La polul opus, în Țările de Jos, doar 4% dintre tineri nu învaţă şi nici nu muncesc.
Ionela are 24 și de ani și de câteva săptămâni este șomeră.
Doar că acest lucru nu o sperie, ba din contră.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Am preferat un pic așa de odihnă și urmează să îmi caut. Din păcate e un pic cam greu, depinde... și să ai un pic de noroc și probabil cu ajutorul lui Dumnezeu o să fie în regulă”.
Citește și: Bani pentru angajatorii care aleg șomeri
O altă tânără mărturisește că banii în casă îi aduce iubitul.
„- Câți ani ai?
- 21.
- Și cum te descurci dacă nu muncești?
- Muncește iubitul”.
Românii nu vor nici la școală, nici la muncă. Explicațiile specialiștilor
Ciprian Necula, sociolog a explicat că: „Nu fac nimic, sunt pe piața informală sau au alte forme de a-și petrece timpul liber ceea ce nu e productiv pentru societățile noastre. Vor
munci în zone slab calificate sau fără calificare, vor fi prost plătiți și vor fi o nouă generație de români care se vor zbate să supraviețuiască. Sigur că vor găsi căi alternative să-și mărească venitul și, de obicei, pe piața informală. Câștigi mai mult pentru tine decât dacă ai fi angajat formal și economia României va suferi”.
Cea mai recentă statistică Eurostat arată că, în 2022, România este pe primul loc și în privința părăsirii timpurii a școlii la tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.
Este și cazul lui Andrei.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: Rămași șomeri din cauza unor erori
„M-am mai dus până în clasa a XI-a la liceu, după nu m-am mai dus”.
Datele de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în 2019 erau peste 200 de mii de tineri din categoria NEET, în toată țara. Dintre aceștia doar 14 mii și-au găsit un loc de muncă.
„S-a mers în teritoriu pentru a identifica acești tineri și pentru a-i trece în evidențele noastre, astfel încât să li se ofere apoi serviciile pe care noi le oferim, de formare, consiliere, mediere sau continuarea studiilor prin programul „A doua șansă”, a explicat Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM.
Citește și: Scădere dramatică a numărului de locuitori în Timișoara. Populația este aproape la jumătate față de ultimul recensământ
Obiectivul Uniunii Europene este ca până în 2030 să reducă generația NEET sub 9 procente.