Mihai Crețu a pierdut cererea de despăgubiri în valoare de 14 milioane de euro pentru demolarea vilei sale ilegale din Ibiza. Construcția de lux a fost ridicată pe un vârf de deal interzis pentru astfel de construcții, în ciuda autorizației primite de la o primărie guvernată de Partidul Popular (PP).

Cazul controversat implică pe Mihai Crețu, celebrul muzician român, cunoscut pentru creațiile sale de prestigiu la casa de discuri Enigma.

În ciuda faptului că legea interzicea construcția pe vârful muntelui es Corrals d'en Guillem din Santa Agnès (Sant Antoni de Portmany), Crețu dorea să-și construiască un conac de lux acolo, într-o zonă declarată arie naturală de interes special (ANEI).

Citește și: Mai multe familii de români au fost înșelate de o femeie din Spania. Au plătit o locuință, dar au ajuns să doarmă pe străzi

Legea spațiilor naturale a declarat vârful dealului ca fiind total neconstruibil. Cu toate acestea, la data de 29 aprilie 1997, Consiliul Local Sant Antoni a acordat autorizația pentru construirea casei de lux cu o suprafață maximă de 700 de metri pătrați. Primarul comunei în acea perioadă era Antoni Marí Tur, popularul lider care a deținut funcția între legislaturile din 1987 și 2003.

Casa muzicianului era construită ilegal și avea în incinta sa un studio de înregistrări muzicale, a transmis jurnalistul și scriitorul Joan Lluís Ferrer în Ibiza: la destrucción del paraíso (Balàfia Postals, 2015).

Vila de lux a fost demolată. Oamenii o asemănau cu palatele lui Saddam Hussein

Mai mult, ecologiștii au dus o bătălie în instanță deoarece, în ciuda ilegalității, buldozerele au început să demoleze vârful muntelui pe care era construită vila de lux.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Cei care au văzut interiorul uriașei case au comparat-o cu palatele lui Saddam Hussein și au descris bogății de tot felul", susține Ferrer. "În realitate, era un cartier de locuințe înconjurat de ziduri", a mai afirmat acesta.

Citește și: Șase persoane au fost reținute în urma festivalului SAGA. Polițiștii au depistat o cantitate impresionantă de droguri

Chiar dacă autorizația municipală de construire a conacului într-o zonă protejată permitea o suprafață de 700 de metri pătrați, Mihai Crețu a depășit această limită, construind o casă de lux cu o suprafață de 3.150 de metri pătrați. Cu toate acestea, în iunie 2000, Ajuntament de Sant Antoni a eliberat certificatul final de construcție, ignorând faptul că imobilul depășea autorizația inițială, conform declarațiilor lui Ferrer. În certificatul respectiv, se menționa că construcția era conformă cu autorizațiile acordate.

Crețu nu a primit nici o despăgubire

Primul verdict al instanțelor a fost pronunțat în luna noiembrie a anului 2001, atunci când un tribunal din Palma a declarat "nulitatea absolută" a autorizației de construcție acordate de primărie, în favoarea recursului depus de GEN-GOB. Judecătoarea Carmen Frígola Castillón a ordonat demolarea conacului.

După patru ani de la încheierea guvernului progresist în comunitatea autonomă, Jaume Matas, reprezentant al Partidului Popular, a revenit la conducerea guvernului într-un moment tumultuos, marcat de numeroase cazuri de corupție care au afectat arhipelagul balear.

Citește și: Momente de coșmar pentru zeci de pasageri! 30 de turişti beţi au făcut scandal şi s-au bătut în avion

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Printr-o modificare adusă Legii de însoțire a bugetului din 2004, guvernul a introdus un articol care legaliza automat clădirile care îndeplineau aceleași caracteristici ca cele ale lui Mihai Crețu, popularizată sub numele de "amnistia Crețu".

Cu toate că această legalizare a fost adoptată prin intermediul unei legi bugetare, în loc de modificarea legilor de urbanism sau a legislației privind amenajarea teritoriului, instanțele au ulterior constatat că acest articol era ilegal și, astfel, ineficient.

Citește și: Polițiștii au descoperit 6 kilograme de cannabis ascunse într-un compresor de aer trimis prin colet din Spania în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si