Federaţia Solidaritatea Sanitară reacţionează după aprobarea OUG privind salariile din sănătate, numind-o „Ordonanţa amăgirilor”, deoarece există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale, fiind de fapt o ”simulare” a unor creșteri salariale, relatează news.ro. În opinia sindicaliştilor, actul normativ nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate, motiv pentru care ei anunţă continuarea protestelor, informează G4 Media.

Noi proteste în luna iulie

Programul de proteste anunţat de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu protestele deja aflate în desfăşurare cât și cu protestele anunţate pentru luna iulie:

Citește și: Sanatatea dentara: cum sa previi problemele ca sa nu ajungi sa le tratezi- Dr. Anaid Strugaru

  • Demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfăşurare);
  • Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii(protest în desfăşurare);
  • 06 iulie 2023 – Pichetarea tuturor spitalelor din ţară;
  • 12 iulie 2023 – Organizarea Mitingului naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victorie;
  • 19 iulie 2023 – Greva de avertisment;
  • 27 iulie 2023 – Greva generală.

În opinia sindicaliştilor, actul normativ nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate.

În opinia sindicaliştilor, actul normativ nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate.

[Sursa foto: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România - Facebook]

Ministerul Muncii a anunţat vineri că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public, care cuprinde majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parţial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţă medicală. Ordonoanţa mai prevede facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe

posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

Diferență între beneficiile anunțate public și beneficiile reale pentru angajați

”Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a adoptat-o în şedinţa de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înţeles să transpună o parte dintre solicitările Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” nu se regăseşte în lista noastră de revendicări.

Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înţeles să acorde o sumă fixă în dauna plăţii acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, afirmă sindicaliştii.

Citește și: Ce tratament va urma Dana Roba după externare? „Tratamentul este unul foarte complex”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” afirmă că a făcut o analiză a impactului Ordonanţei de urgenţă nr. 63/2023 pentru (…) stabilirea unor măsuri privind salarizarea în sistemul sanitar public, care evidenţiază faptul că acest act normativ este de fapt o „Ordonanţă a amăgirilor”, deoarece există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale.

Ministerul Muncii a anunţat vineri că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.

Ministerul Muncii a anunţat vineri că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.

[Sursa foto: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România - Facebook]

După cum arată analiza de impact, cea mai mare parte a angajaţilor din Sănătatea cărora le-ar trebui acordate drepturile prevăzute în OUG se află într-una din următoarele situaţii: nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depăşeşte plafonul de 30% aferent sporurilor şi indemnizaţiilor, vor beneficia de aceste drepturi dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb sau vor beneficia de aceste drepturi dar în condiţiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajaţi.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Care este starea de sănătate a lui Papa Francisc după operație? Acesta și-a anulat un discurs la Vatican

”În sinteză, din perspectiva pretenţiei Guvernului de a creşte unele venituri salariale, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. Acesta este un efect intenţionat, împotriva căruia Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a luptat şi la elaborarea şi adoptarea legii nr. 153/2017. La acest efect de simulare a unor creşteri salariale se adaugă amplificarea inechităţilor inexistente şi introducerea unora noi, intervenţia agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate. Nu ştim dacă acest rezultat este cauzat de rea voinţă, de nepricepere ori de amândouă. Ştim doar că pentru marea majoritate a angajaţilor din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salarial”, afirmă reprezentanţii sindicaliştilor sin sănătate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si