Doi români au fost găsiți după 30 de ani de la săvârșirea unei crime în Ungaria. Au fost identificați cu ajutorul unei țigări
Cei doi români au ucis în 1993 o bătrână din Soltvadkert, Ungaria, cu ajutorul unui topor. Aceștia au intrat în casa victimei în scopul furtului de bani și au atacat-o până ce și-a dat ultima suflare. După 30 de ani, cu ajutorul dezvoltării instrumentelor și tehnologiei, ADN-ul de pe o țigară lăsată la fața locului a dus la identificarea cuplului criminal.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Județean Bács-Kiskun a anunțat joi că bătrâna a fost ucisă cu un topor, după care cei doi români au jefuit-o.
Cuplu de români, prinși după ce au săvârșit o crimă în urmă cu 30 de ani
Rechizitoriul arată că cei doi români, bărbat și femeie, au lucrat ca muncitori sezonieri în Soltvadkert, unde au cunoscut-o pe bătrâna pe care aveau să o ucidă, a explicat Marianna Négyessynné Bodó, citată de stiridiaspora.ro.
Victima, văduvă fiind, a vândut uneltele destinate cultivării de struguri, pe care a obținut o sumă considerabilă. Cei doi au fost concediați în septembrie 1993, și astfel nu au mai avut un loc de muncă. Astfel, aceștia și-au făcut un plan pentru a obține bani de la bătrână, conform maszol.ro.
În seara de 30 septembrie 1993, victima i-a primit în casă pe cei doi criminali, pe care îi cunoștea. Între timp, femeia le-a oferit mâncare și de băut.
Bătrâna a fost ucisă cu un topor. Criminalii au jefuit-o după ce s-au asigurat că victima nu mai este conștientă
Bătrâna a fost lovită în cap cu o sticlă de suc, până s-a prăbușit și a rămas inconștientă. Între timp, cei doi au căutat în tot apartamentul victimei, unde au găsit geanta acesteia.
Femeia, aflată pe podeaua din bucătărie a început să-și recapete cunoștința, însă, la vederea acestui fapt, bărbatul a luat un topor cu care a lovit-o cu forță de cel puțin trei ori. Victima a murit pe loc din cauza rănilor grave.
În noaptea crimei, cei doi români s-au întors în țara natală cu 350.000 HUF în numerar (4.547,20 RON), pe care i-au cheltuit. La acel moment, criminalii nu fuseseră identificați.
Gyula Bogdány, șeful adjunct al secției penale a Sediului Poliției Județene Bács-Kiskun a explicat că: „ADN-ul găsit pe mucul de țigară lăsat la fața locului a devenit unul dintre probele importante pentru procesul penal, care a fost redeschis în septembrie 2020.
Cu ajutorul AND-ului s-a putut în sfârșit identificarea făptuitorului”.
Șeful adjunct a mai adăugat că identificarea criminalilor a fost posibilă datorită dezvoltării instrumentelor și tehnologiei.
Astfel, joi, Parchetul Județean a stabilit că pedeapsa cazului de omor din culpă, mai grav de câteva ori, nu a expirat.
Cei doi sunt acuzați de Parchet de omor săvârșit cu deosebită cruzime în scop de profit. Tribunalul Kecskemét va decide asupra vinovăției femeii arestate și a bărbatului reținut în străinătate într-un alt dosar.