Anchetatorii au descoperit că grupul infracțional trăia din banii bătrânilor internați în azilul groazei din Mureș. Trei persoane, printre care se numără și patronul azilului, Cosmin Păpuc, au fost reținute. Grupul infracțional ar fi fost format în anul 2020.

Patronul azilului groazei din Mureș și alte două persoane au fost reținute. Cei trei formau un grup infracțional și trăiau din banii bătrânilor

Patronul azilului groazei din Mureș și alte două persoane au fost reținute. Cei trei formau un grup infracțional și trăiau din banii bătrânilor

Trei persoane au fost reținute

Procurorii DIICOT Târgu Mureș au reținut trei inculpați care sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Potrivit descoperirilor făcute de anchetatori, în anul 2020, cele trei persoane reținute au constituit un grup infracțional, pentru trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

30 de persoane au fost găsite pe 28 iulie trăind în condiții groaznice în azilul din Mureș. Printre acestea se numără și trei persoane minore cu dizabilități, ținute în beciul azilului și care nu figurează în evidența instituției. 

Patronul a fost luat de oamenii legii, fiind dus la audieri. Licența Centrului din Bărdești a fost retrasă. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, unde au fost găsite mai multe persoane în condiții improprii, la subsol, a fost retrasă, a anunţat, joi seara, prefectul județului, Mara Togănel. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

Centrul din Bărdești, județul Mureș, acolo unde s-au găsit mai mulți oameni ținuți în condiții dure, într-un subsol, s-a ales cu licența retrasă, potrivit prefectului județului, Mara Togănel.

Dintre persoanele depistate, 13 au fost duse la spital pentru îngrijiri, iar 17 au fost relocate.

ISU Mureș a menționat că s-a intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare, prim ajutor de urgență, precum și transportul persoanelor vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din Bărdești.

La locul incidentului șocant au ajuns trei autospeciale de transport personal și victime multiple, două ambulanțe SMURD B2 și o ambulanță SMURD C1, în care: terapie intensivă mobilă, un microbuz și două autospeciale de primă autointervenție și comandă.

Patronul azilului groazei din Mureș și alte două persoane au fost reținute. Cei trei formau un grup infracțional și trăiau din banii bătrânilor

Patronul azilului groazei din Mureș și alte două persoane au fost reținute. Cei trei formau un grup infracțional și trăiau din banii bătrânilor

Ce au transmis autoritățile?

„S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. 
Persoanele vârstnice ori  cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

La data de 27.07.2023, au fost  identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu  saltele așezate direct pe podea. 
În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.

În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si