Olari din toate colțurile țării, dar și din străinătate și-au demonstrat maiestria în Dumbrava Sibiului. Meșteri veniți special din Ungaria, Republica Moldova și din România s-au întrecut nu doar în olărit, ci și în rețete culinare tradiționale. Artizanii au gătit în vasele de lut create de ei tot felul de bunătăți.

Citește și: VIDEO- Singurul locuitor din Dumbrava Sibiului, cel mai mare sat românesc, ghid pentru vizitatori. Nicolae Geleriu, omul de bază al satului

„Se vede cum se fierbe și abia este acum foc. Când focul este mai mare, se învârte toată mâncarea în vas. Astfel se fierbe. Are și gust diferit pentru că am încercat cu sarmale. Am făcut 60 de sarmale și 30 am pus într-un vas de tablă și 30 într-un vas de ceramică. Nu numai că gustul nu a fost la fel, dar nici culoarea nu a fost la fel.”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

„Un olar în ce să gătească dacă nu într-un vas de lut? Și gustul e altul dacă facem într-un vas de lut. Carne de porc, fasole verde și smântână.”

Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor” a ajuns la ediția cu numărul 9

Curioșii au putut să afle cum se alege corect un vas de lut, dar și secretele preparatelor gătite în aceste oale.

Csabi Balint, meșter olar: „Oalele de gătit sunt astea două. Mai am una la foc în care se găsesc și acum. Asta e cam de vreo 8 litri, celălaltă de 12 litri. Ce e special la oalele astea este că sunt din lut special cu șamotă, la temperatura ridicată sunt arse la 1.100 și după aia la 1.040. O serie de mâncăruri care pot găti în oalele astea mari de la tocană, supe, ciorbe, sarmale, oricet.”

Karla Roșca, șef secție Muzeul Astra: „Asta este ideea târgului ca olarii care participă la târg să gătească în oale de lut și publicul să vadă cum se gătește și cum se pot prepara rețete în oale de lut. Pentru oalele de lut trebuie să fie un lut care să aibă în componența lui șamotă și nu să fie doar lut de tip moalte. Dacă este lut de moale, atunci vasul se sparge chiar și pe o plită de aragaz.”

Cea de a IX-a ediție a Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor” s-a încheiat aseară.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si