„Am rămas cu un mesaj”, susține Elena Rotaru, românca în vârstă de 51 de ani, după sms-ul primit de la INPS (Institutul Național de Asigurări Sociale) care îi comunica suspendarea Venitului de Cetățenie). Femeia a primit mesajul zilele trecute, dar a înțeles cu adevărat ceea ce înseamnă abia când a mers la CAF (biroul teritoriale care oferă asistență fiscală cetățenilor) pentru a solicita informații cu privire la reînnoirea contribuției datorate fiicei sale.

Ajunsă la CAF, românca a aflat că nu va mai avea venituri. „Se știa că venitul de cetățenie va fi eliminat, dar nu credeam că va fi scos și de la o persoană într-o situație ca a mea. Fiica mea, care tocmai a împlinit 18 ani, trebuie să facă ultimul an de liceu. Am de plătit chiria”, le-a mărturisit Elena jurnaliștilor din Italia.

Povestea Elenei, o româncă care a rămas fără venitul de cetățenie în Italia. Îi e din ce în ce mai greu. „Îmi trimite bani mama din România!”

„Îmi trimite bani mama din România!”

[Sursa foto: fanpage.it]

Citește și: VIDEO- Controversa ursului chinezesc. Unele persoane cred că animalul ar fi, de fapt, un om costumat

Elena este originară din România și a venit în Italia acum 23 de ani, stabilindu-se în Catania. Această metropolă, aflată la umbra Etna și care a primit nu mai puțin de nouă mii de notificări de suspendare din partea INPS, ocupă locul patru în țară în ceea ce privește numărul de întreruperi ale venitului de bază, notează jurnaliștii de la  f anpage.it  

Fiica sa în vârstă de 18 ani s-a născut în Italia, iar cele două și-au construit toată viața. Timp de 15 ani, până în anul 2022, Elena a lucrat ilegal într-un magazin de mobilă. Era plătită cu o sută de euro pe săptămână, unde lucra cinci zile din șapte, până la ora 13.30.

Românca nu s-a gândit să ceară Venitul de cetățenie

„De fapt, la un moment dat,  m-au angajat legal.

Am lucrat cu contract doi ani, apoi m-au mutat la negru”, susține românca în vârstă de 51 de ani.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

A căutat să-și găsească o ocupare mai satisfăcătoare din punct de vedere profesional și mai bine retribuită, însă eforturile sale nu au dat roade. Deține o diplomă în calitate de tehnician dentar, obținută în țara sa natală, România, dar aceasta a rămas nefolosită de când a sosit în Italia.

"Nici nu știu dacă merită. Ce vreau să spun este că nu sunt ignorantă, am studiat... ", a mai povestit românca. 

Citește și: VIDEO- Furtuna Patricia lovește România! Vremea se schimbă radical în toată Europa. Zonele vizate de furtuni, ploi și temperaturi scăzute

Așa a ajuns Elena să muncească doar atunci când avea ocazia:  "Atâta timp cât am muncit, chiar dacă ilegal, nu mi-a trecut niciodată prin cap să cer Venitul de Cetăţenie. Apoi, în februarie 2022, am fost trimisă acasă.

Patronii au decis să țină doar tinerii în magazin. Nici nu sper să-mi mai găsesc de lucru ca vânzător. Dar nici măcar în curățenie. Chiar și în curățenie este dificil. După pandemie, în vremuri de dificultate economică, familiile încearcă să aibă grijă singure de bătrân. Nu am avut niciodată ocazia să aplic pentru cetățenia italiană, pentru că trebuie să dovedești că ai un anumit venit. Și cum să o dovedesc fără să fiu în regulă?”, a explicat Elena.

Citește și: O tânără româncă le dă mari bătăi de cap polițiștilor din Italia. Incredibil cum a reușit să jefuiască un italan. Protagonista are doar 18 ani

Astfel, în luna octombrie a anului 2022, din cauza circumstanțelor impuse de necesitate, Elena a solicitat și a primit Venitul de Cetățenie. „Erau 668 de euro, pentru că era și contribuția pentru fiica mea, care era încă minoră”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Cu un contract de închiriere, românca în vârstă de 51 de ani a continuat să-și caute de lucru. "Dar nimeni nu a fost vreodată dispus să mă pună în regulă. Mi-au spus că trebuie să plătească taxe mai mult decât mi-ar da salariu".

În ultimele luni, în ciuda vizitelor repetate la Job Center, nu a existat niciodată o ofertă de muncă care să i se potrivească. „Nu mi-au oferit niciodată nimic. Întotdeauna au spus că nu sunt potrivită pentru niciuna dintre pozițiile care erau acolo”, spune românca.

Elena susține că mama ei îi trimite bani din România

Cardul social, o inițiativă instituită de administrația condusă de Meloni, nu face parte din posesiunile Elenei, care se află într-o situație dificilă din punct de vedere financiar. „Trebuie să fie cel puțin trei, eu și fiica mea suntem doar doi. Ok, ne iei veniturile, dar mai întâi ajută-ne să ne găsim un loc de muncă. Acum fiecare va face ce poate, se va întoarce să accepte munca ilegală, dacă o vor găsi...”.

Românca în vârstă de 51 de ani susține că este ajutată de mama ei care trăiește în continuare în România. "Este puțin ciudat, nu-i așa? De obicei trimiți banii de aici în țara ta. La mine, însă, se întâmplă invers. Sunt o persoană optimistă, sper mereu că lucrurile se vor schimba. Sper să găsesc ceva pentru mine, dar uneori e greu. Omul se simte umilit”. 

Citește și: Povestea unei îngrijitoare care a ajuns patroană de pensiune în Maldive. Femeia de 51 de ani se bucură de un adevărat succes. „Sunt fericită cu 800 euro pe lună”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si