Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Pe data de 11 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, creștinii îl prăzmuiesc pe Sf. Nifon, cunoscut drept Patriarhul Constantinopolului. Află ce a oferit Sf. Ierarh Nifon creștinității.

Cine a fost Sf. Nifon

Sfântul Nifon, prăzmuit pe 11 august, s-a nascut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. La botez a primit numele Nicolae.

A primit numele de Nifon, când a fost tuns în călugărie, de la vestitul pustinc Antonie.

În 1483 este chemat la slujirea arhierească, în funcția de Mitropolit al Tesalonicului, iar după trei ani, a devenit patriarh al Constantinopolului, după cum este cunoscut și în zilele actuale.

A fost îndepărtat din scaunul de Mitropolit al Tesalonicului de Sultanul Baiazid al II-lea, în anul 1488.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

A ajuns la Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul din Bulgaria, unde a ridicat un schit în care a locuit până în anul 1496 când a fost chemat la conducerea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

Exilat de turci pentru a doua oară, Sf. Ierarh Nifon a ajuns în Țara Românească, chemat de domnitorul Radu cel Mare pentru a reorganiza Biserica, în 1502. A părăsit Țara Românească din cauza unei aventuri dintre sora domnitorului Radu cel Mare și un boier cunoscut.

S-a retras pe Sfântul Munte, unde a trecut la cele veșnice pe data de 11 august 1508, la mănăstirea Dionisiu.

În prezent, moaștele Sf. Nifon se află la Biserica Sf. Dumitru, Catedrala Mitropoliei Craiova.

Citește și: Calendar ortodox 9 august 2023: Ce sărbătoare este miercuri?

Darurile aduse de Sf. Nifon

Sf. Nifon a fost primul sfânt canonizat pe teritoriu românesc, în anul 1517, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitorul care i-a adus moaștele în Țara Românească.

Acesta a creat Rugăciunea de Dezlegare, cea care se citește la sluja ținută de înmormântări. De asemenea, Sf. Nifon a oferit culturii creștine și trilogia macariană, formată din Liturghier(1508), Octoih(1510) și Tetraevanghelier(1512), potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Mesaje cu La mulți ani de Sf. Maria 2023 pentru data de 15 august: Felicitări și urări frumoase


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si