Zi cu dublă semnificație pentru români. Pe 15 august, pe lângă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, românii celebrează Ziua Marinei, marcată cu evenimente onorifice organizate de autorități. Află cum s-au pregătit autoritățile pentru a marca Ziua Marinei.

15 august, Ziua Marinei 2023

Ziua Marinei a fost celebrată pentru prima dată în urmă cu 121 de ani, pe data de 15 august 1902.

Ziua Marinei se celebrează în aceeași zi cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru că Fecioara Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Spectacol pregătit de autorități pentru Ziua Marinei

Spectacol pregătit de autorități pentru Ziua Marinei

[Sursa foto: Facebook- Forțele Navale Române]

Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională, motiv pentru care autoritățile marchează importanța acestei zile prin ample evenimente desfășurate în porturile din țară.

Evenimente care marchează sărbătoarea națională, Ziua Marinei, se desfășoară în Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea, dar și în Capitala țării, București.

Ziua Marinei la Constanța

Evenimentele care marchează celebrarea Marinei în Constanța au început de pe data de 4 august 2023 și se vor încheia cu spectacolul "Forțele Navale Române 2023", care va începe la ora 10.00 pe data de 15 august.

În prezent, la Constanța se va încheia "Săptămâna mării și a spiritualității marinărești", potrivit ct100.ro. Mai jos, puteți observa programul ultimelor zile până la marea sărbătoare a Marinei:

Joi, 10 august, se va încheia concursul de cunoștințe generale despre profesia de scafandru militar, unde premiul oferit câștigătorilor constă într-o scufundare, împreună cu scafandrii militari, în Portul Tomis, în cadrul unui atelier de scufundări, organizat de Centrul 39 Scafandri.

Evenimentul de astăzi se va desfășura între orele 10:00-16:00.

Vineri, 11 august, începând cu ora 14:00, se va desfășura premierea câștigătorilor concursurilor cu tematică de Marină, la bordul Navei-școală „Mircea”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Forțele Navale Române organizează sâmbătă, 12 august, între orele 20.00-21.00, un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în Stațiunea Mamaia, pe faleză, de la Piațeta Cazino, la Piațeta Perla.

Luni, 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.

Spectacole pregătite de autorități în mai multe orașe din țară

Spectacole pregătite de autorități în mai multe orașe din țară

[Sursa foto: Facebook- Forțele Navale Române]

Citește și: Mesaje cu La mulți ani de Sf. Maria 2023 pentru data de 15 august: Felicitări și urări frumoase

Ziua Marinei în orașele portuare din țară

În Mangalia, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, pe data de 15 august, de la ora 10:00 până la ora 13:00.

În aceeași zi, la ora 21.00, marinarii se vor retrage cu un spectacol cu torțe.

15 august, zi cu dublă semnificație pentru români

15 august, zi cu dublă semnificație pentru români

[Sursa foto: Facebook- Forțele Navale Române]

Ziua Marinei Române va fi între orele 10:00-13:00 și la Brăila, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, urmând ca de la ora 20:30 marinarii să se retragă cu torțe, pe traseul Primăria Brăila-Grupul 329 Logistic Brăila.

Între orele 14:00-16:00, Ziua Marinei Române se va sărbători pe faleza din Galați, printr-un exercițiu naval prezentat de către militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.

La Tulcea, Ziua Marinei Române se va celebra între orele 10:00-13:00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Sărbătoare 11 august 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox

Ziua Marinei în Capitală

Forțele Navale Române prezintă începând de mâine, 11 august, până pe 15 august, între orele 17:00-22:00 o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, dar și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, precum și machete de nave, faruri, dar și alte obiecte marinărești. Expozițiile se pot găsi la ARCUB, în Centrul Vechi al Bucureștiului.

Ziua Marinei, sărbătoare națională

Ziua Marinei, sărbătoare națională

[Sursa foto: Facebook- Forțele Navale Române]

Vineri, 11 august, va avea loc un spectacol itinerat, între orele 20:00-21:30, pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani – Sediul Băncii Naționale a României, oferit de Muzica Militară a Forțelor Navale.

Pe data de 15 august, începând cu ora 09:00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

Citește și: Pe ce dată pică în 2023 Sf. Maria Mică și Sf. Maria Mare?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si