În viața celui mai cunoscut rege al Marii Britanii, se pare că totul fusese deja scris. Dar o parte din povestea regelui Henric al VIII-lea a rămas nespusă- până când un profesor din Ottawa a găsit câteva mâzgăleli care au scăpat istoricilor regali timp de cinci secole. 

”Este clar că Henric este neliniștit” 

"Cred că am fost prima persoană care s-a uitat cu adevărat atent la asta", a declarat Micheline White, care predă literatura engleză la Universitatea Carleton.

White a descoperit adnotări pe care regele Henric al VIII-lea le scrisese pe marginile unei cărți de rugăciuni din anii 1500. Acestea dezvăluie noi detalii despre gândurile interioare ale faimosului monarh spre sfârșitul domniei sale, informează Global News.

Citește și: Primele imagini cu Neymar Jr. în tricoul echipei Al-Hilal din Arabia Saudită. "Afacere făcută de tatăl său, Neymar Pai"- GALERIE FOTO

Micheline White - profesor

Micheline White - profesor

[Sursa foto: Global News]

"Este clar că Henry este neliniștit și se gândește la suferința sa fizică", a spus White. "Este îngrijorat că Dumnezeu îl pedepsește pentru păcatele sale". Henric al VIII-lea a decapitat două dintre cele șase soții ale sale: a doua soție, Anne Boleyn, și a cincea soție, Catherine Howard. El a divorțat de alte două: prima sa soție, Caterina de Aragon, și a patra, Ana de Cleves. Cea de-a treia soție, Jane Seymour, a murit la scurt timp după naștere, în timp ce cea de-a șasea soție, Catherine Parr, a trăit mai mult decât el. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De asemenea, i-a executat pe consilierii care l-au pus la îndoială și pe călugării care au refuzat să se convertească de la catolicism la Biserica Angliei, după ce s-a rupt de Biserica Romano-Catolică pentru a se căsători cu Boleyn. White a descoperit mâzgăliturile lui din întâmplare, în timp ce făcea cercetări în Buckinghamshire, Anglia. Ea studia scrierile religioase ale lui Parr la Biblioteca Wormsley. 

Descoperirea oferă noi informații despre viața lui Henric

"Eram pe punctul de a pleca și m-am gândit: "Chiar ar trebui să mă uit la fiecare pagină"", a declarat ea pentru Global News. În interiorul unei cărți de rugăciuni, scrisă de Parr, White a observat pe margini degete slabe, cunoscute sub numele de manicule, scrise cu creionul și a recunoscut caligrafia. 

Citește și: Torbjørn Pederse a vizitat toate țările din lume, fără să zboare cu avionul: "Am simțit cu adevărat plăcere de fiecare dată când am intrat într-o țară nouă”

"M-am gândit: 'Acestea chiar arată ca ale lui Henry'", a spus ea. Notițele au fost scrise lângă pasaje ca acesta: "Îndepărtează de la mine plăgile Tale, căci pedeapsa Ta m-a făcut să fiu slab și să leșin". 

Când regele Henric al VIII-lea a făcut aceste adnotări, avea ulcere persistente la picior și se apropia de sfârșitul vieții sale.

Când regele Henric al VIII-lea a făcut aceste adnotări, avea ulcere persistente la picior și se apropia de sfârșitul vieții sale.

[Sursa foto: Global News]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Când regele Henric al VIII-lea a făcut aceste adnotări, avea ulcere persistente la picior și se apropia de sfârșitul vieții sale. "Ne gândim la Henric ca fiind foarte încrezător, dar în toate aceste pasaje, el a adnotat locurile în care vorbitorul este îngrijorat că a greșit și că a ieșit de pe calea cea bună", a spus White. Istoricii cred că aceste mâzgălituri oferă noi informații despre frământările private ale lui Henry. 

"Cred că această descoperire este destul de importantă", a declarat Justin Vovk, doctorand la Universitatea McMaster, specializat în istoria regală. "Are potențialul de a schimba cu adevărat chiar și modul în care cultura populară îl privește pe Henry".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si