Zăpada pe care o admirăm în fiecare an în sezonul rece este albă. Însă... apa din care este produsă este incoloră. Motivele din spatele culorii zăpezii sunt nebănuite.

Chiar și așa, în anumite condiții, ea poate căpăta diverse nuanțe la care nu ne-am fi gândit vreodată.

În ce condiții își poate schimba zăpada culoarea?

Impuritățile precum noroiul dintr-un râu contribuie la schimbarea nuanțelor apei, din care este făcută zăpada. Așadar,

zăpada în sine poate căpăta nuanțe diverse, dar în anumite condiții.

Culoarea zăpezii poate deveni albastră și același lucru se întâmplă și în cazul ghețarilor, atunci când lumina pătrunde în interiorul lor prin crăpături.

Zăpada și gheața pot căpăta și alte culori. Dacă algele cresc pe zăpadă, o vor face să pară roșiatică, portocalie sau chiar verde. Impuritățile din zăpadă o pot face pe aceasta să fie chiar și maro, iar în cazul în care există murdărie în ea, ea poate deveni gri.

Structura fulgului de zăpadă

Zăpada are în compoziția sa mici cristale de gheață lipite între ele care cândva au fost nimic altceva decât apă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De ce este zăpada albă? În ce condiții poate căpăta alte nuanțe

De ce este zăpada albă? În ce condiții poate căpăta alte nuanțe 

[Sursa foto: Unsplash]

În procesul de formare al zăpezii, sutele de cristale de gheață se contopesc și ajung să formeze îndrăgitul fulg de zăpadă așteptat de oameni în fiecare iarnă. 

De ce vedem zăpada albă?

Lumina are un rol important în felul în care percepem zăpada. Kenneth Libbrecht, profesorul din cadrul Institutului de Tehnologie din California are o explicație pentru acest lucru.

„Dacă ai un panou de sticlă, ca un geam, e evident că e transparent, dar dacă îl lovești cu un ciocan și îl spargi în cioburi...acum e alb”, a declarat Libbrecht, potrivit  LiveScience.

De ce este zăpada albă? În ce condiții poate căpăta alte nuanțe

De ce este zăpada albă? În ce condiții poate căpăta alte nuanțe

[Sursa foto: Unsplash]

El mai spune că diferența este dată de modul în care lumina interacționează cu o suprafață, cum ar fi un geam, spre deosebire de suprafele cu mai multe fațete cum ar fi sticla spartă. Ideea aceasta se aplică și în cazul zăpezii.

Ochiul nostru percepe obiectele din jur prin procesarea modului în care lumina se reflectă sau este absorbită de ele.

Atunci când lumina interacționează cu fulgii de nea, razele includ toată paleta de culori din lungimile de undă compuse, cum ar fi roșu, portocaliu, galben, verde albastru, indigo și violet, iar puse împreună ele par albe. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si