Potrivit unei analize a activității seismice pe Lună, în fiecare dimineață și după-amiază, suprafața lunii „tremură”.

Efectul este asemănător cu mecanismul de funcționare al unui ceas, potrivit scienceblog.com

Luna nu are o atmosferă care să o izoleze, astfel încât aceasta are parte de variații drastice de temperatură, de până la 250 de grade Fahrenheit (121 de grade Celsius) la mijlocul zilei, până la -208 grade Fahrenheit (aproximativ 98 de grade Celsius) pe timp de noapte.

Aceste balansări fac ca suprafața lunii să se extindă atunci când este mai cald și să se contracteze atunci când este mai rece. Aceasta mișcare duce la ceea ce seamănă cu o activitate seismică, asemănătoare unui tremurat. Acest fenomen este numit „cutremur termic al Lunii”.

Citește și: Ciclonul „Daniel” continuă să facă ravagii în lume. Cel puțin 150 de persoane au murit în estul Libiei din cauza inundațiilor

Există cutremure pe Lună? Descoperirea cercetătorilor

Astronauții care au făcut parte din misiunea Apollo 17 au plasat pe Lună trei seismometre care putea măsura cutremurele termice, în anii '70. Aparatele au colectat datele necesare pe o perioadă de 8 luni, iar acestea au rămas un mister până recent, în zilele noastre.

Cutremurele pe Lună - există sau nu? Tot ce trebuie să știi despre „cutremurul termic al Lunii”

Cutremurele pe Lună - există sau nu? Tot ce trebuie să știi despre „cutremurul termic al Lunii”

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Într-un nou studiu, datele obținute atunci au fost reanalizate, de data aceasta cu ajutorul tehnologiei și tehnicilor moderne.

Cercetarea condusă de Francesco Civilini arată că activitățile seismice de pe suprafața Lunii au o regularitate precisă, în fiecare după-amiază, atunci când poziția Soarelui se schimbă, iar suprafața lunii se răcește.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au putut observa semne suplimentare ale activităților seismice dimineața, care erau diferite de cele care aveau loc seara. În urma rezultatelor s-a descoperit că, de fapt, aceste mișcări nu se datorează cutremurelor termice ale Lunii.

Tremurul descoperit era de fapt de la baza de aterizare lunară Apollo 17, situată în apropiere. Structura sa încălzit și s-a extins, de dimineață, iar vibrațiile sale au fost detectate de matricea seismică.

Cutremurele pe Lună - există sau nu? Tot ce trebuie să știi despre „cutremurul termic al Lunii”

Cutremurele pe Lună - există sau nu? Tot ce trebuie să știi despre „cutremurul termic al Lunii”

[Sursa foto: Getty Images/The Economic Times]

Citește și: Ce semnificație are cântecul cucuvelei. Superstiții în România și în lume despre „vestitorul morții”

„În fiecare dimineață, când soarele lovește landerul, acesta începe să iasă. La fiecare cinci până la șase minute încă una, pe o perioadă de cinci până la șapte ore pământești. Erau incredibil de regulate și repetate", spune Allen Husker, profesor de geofizică și coautor al noului studiu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si