Ajutor încălzire 2023 - 2024: Câți bani vor primi românii în aces sezon de iarnă? Guvernul face o promisiune importantă: ”Facturile la iarnă vor fi mai mici”
Ajutor încălzire 2023 - 2024. Mulți români se întreabă dacă ajutorul de încălzire primit de familiile nevoiașe în cursul acestui an se va prelungi și anul viitor, în 2024, în condițiile în care bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale sunt tot mai supuse unor presiuni de tăieri de bani.
Author: Sorin Negru luni 18 septembrie 2023 , 21:19
Ajutor încălzire 2023- 2024: Câți bani vor primi românii? Anul 2023 a adus un proiect extrem de util pentru românii cu venituri mici: cardul de energie, din bani europeni.
Executivul a putut oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/an, sub forma unui card de energie.
Se va prelungi această facilitate și în cursul anului 2024?
Ajutorul de încălzire 2023. O nouă tranșă de bani pe cardul de energie
Cardurile de energie au fost alimentate cu o nouă tranșă de 700 de lei la începutul lunii septembrie 2023.
”O veste bună vine de la domnul ministru al Fondurilor Europene. Cardurile de energie, aflate acum în circulație, respectiv peste 1,6 milioane, au fost alimentate cu o nouă tranșă în valoare de 700 de lei pentru fiecare beneficiar. Iar noile carduri, aflate în proces de distribuire, vor fi alimentate cu bani după ce Poșta Română va anunța că au ajuns la cei aproape 400.000 de beneficiari”, a declarat premierul Marcel Ciolacu .
Prin dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului;
Prin accesarea site-ului C.N. POȘTA ROMÂNĂ pentru afișarea electronică a acestui sold.
Cardurile de energie dispar la 1 ianuarie 2024
Cardurile de energie plătite din bani europeni vor dispărea de la 1 ianuarie 2024, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească măsurile de urgență introduse în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie.
Măsura va afecta peste 4 milioane de români, persoane vulnerabile, care primesc acest ajutor pentru compensarea prețului la energie.
Românii cu venituri mici vor beneficia în continuare doar de ajutoare și suplimente pentru încălzirea locuinței plătite de la bugetul de stat.
Ajutorul pentru încălzire. Câți bani primesc românii?
Ajutorul pentru încălzirea locuinței (sezonul rece)
Cui se adreseaza?
familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obține un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure.
Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.
Suplimentul pentru energie (lunar, tot anul)
Cui se adresează?
familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obține un venit mediu net lunar de până la 1386 lei /persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure.
tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinței.
Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.
Tipurile de energie pentru care se acordă ajutorul:
termică în sistem centralizat
electrică
gaze naturale
combustibili solizi și/sau petrolieri
Care sunt condițiile pentru acordarea ajutorul de încălzire
numai pentru un singur sistem de încălzire
numai familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei
numai pentru o singură locuinţă (pentru locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă)
numai titularului contractului/convenţiei individuale încheiat/încheiate cu furnizorul
numai consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire , au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică)
Ministru din Guvernul Ciolacu: Facturile la iarnă vor fi mai mici
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a venit recent cu vești bune pentru români. Oficialul a spus că facturile din această iarnă la gaze și energie electrică vor fi mai mici.
Ministrul a dat asigurări că în această iarnă facturile nu vor crește. Mai mult decât atât, acestea se vor ieftini comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, asta în urma prețurilor mai mici.
Comisia Europeană a anunțat, în vara anului 2023, că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de explozia prețurilor la energie, acestea contribuind la calmarea piețelor europene de energie electrică.
La finele anului 2022, UE se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre fiind nevoite să aloce sute de miliarde de euro pentru reduceri de taxe, ajutoare și subvenții, astfel încât să poată să facă față crizei.
În România, peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare.