Nomofobia este termenul tot mai des folosit pentru a descrie teama de a rămâne fără telefonul mobil. În secolul în care toate se întâmplă cu ajutorul tehnologiei, tindem să fim dependenți de acest obiect care de multe ori ne ușurează viața.

Citește și: VIDEO- Noi funcții interesante pentru cei care au Apple. Sistemul de operare iOS 17 a fost lansat aseară și aduce modificări la funcția Air Drop

„Da, sunt dependentă. Ai putea să renunți la telefon dacă ar trebui să faci asta? Nu pentru că-mi trebuie. Pentru hărți, pentru programe, pentru muncă, pentru facultate.”

Valentina Șimon, psihoterapeut: „Practic atunci când persoana stă pe telefon atât de mult și caută sau nu se simte în siguranță fără telefon ocolește practic o altă realitate, o realitate dureroasă care de multe ori se resimte sub formă de anxietate sau de stări depresive.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În special tinerii spun că nu își pot închipui o zi obișnuită din viața lor fără telefonul mobil.

„Încep ziua cu telefonul că mă trezesc cu alarma și până merg la serviciu cam o oră jumate, cam așa. Ai putea să te desparți de telefon definitiv? Nu, pentru că vreau să țin legătura cu cei dragi, îmi place să urmăresc ce îmi place și de ce să renunț la el?”

„Nu, n-aș putea pentru că în telefon ai toate, poți să găsești orice mult mai ușor, socializezi mai bine. Ai auzit de această fobie de a rămâne fără telefon? Da. Sper să fie ok, să putem să fim mereu cu telefonul.”

Specialiștii spun că ar trebui să ne îngrijorăm dacă situația scapă de sub control. De exemplu, dacă o persoană intră într-o stare de neliniște totală dacă rămâne fără telefonul mobil chiar și pentru câteva minute.

Valentina Șimon, psihoterapeut: „Dacă observăm că nu avem un echilibru sau intervine o neliniște, sau nu avem o identitate, cu siguranță trebuie să ne punem niște semne de întrebare. Dependențele sau stările negative se tratează tot cu alte emoții, nu le putem trata din cap doar cu informații și cu gânduri.”

Specialiștii ne recomandă să reducem treptat folosirea telefonului mobil

Pentru a putea renunța mai ușor la telefonul mobil cea mai eficientă metodă ar fi să reducem treptat folosirea lui, spun specialiștii. Cu cât folosim un device mai puțin, cu atât dependența de acesta se reduce.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si