Dacă Iranul reușește să obțină o armă nucleară, Arabia Saudită va căuta să obțină și ea una, a declarat miercuri prințul moștenitor al regatului saudit, Mohammed bin Salman.

Citește și: Un alt război ar putea izbucni la doi pași de Marea Neagră. Ce ascunde conflictul reaprins dintre Azerbaidjan și Armenia  

Mohammed bin Salman și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la posibilitatea înarmării nucleare a Iranului, un rival de multă vreme al Arabiei Saudite.

Citește și: Papa Francisc, avertisment cu privire la riscul unui război nuclear. "Azi e la fel ca în criza rachetelor din Cuba, în 1962"

„Ei bine, suntem îngrijorați [de] orice țară care obține o armă nucleară. Este o mișcare proastă”, a spus Salman, potrivit NY Post.

„Nu trebuie să obțineți o armă nucleară pentru că nu o puteți folosi chiar dacă obții o armă nucleară”, a subliniat prințul moștenitor.

„Lumea nu poate vedea o altă Hiroshima”

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a susținut că, dacă Iranul este capabil să obțină o armă nucleară și regimul său autoritar decide să o folosească, țara s-ar găsi rapid în război cu „lumea”.

„Lumea nu poate vedea o altă Hiroshima”, a spus Salman. „Dacă lumea vede 100.000 de oameni morți, înseamnă că te afli într-un război cu restul lumii”, a precizat el.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Mohammed bin Salman  arabia saudita

Mohammed bin Salman

[Sursa foto: Twitter]

În ciuda faptului că a numit dezvoltarea armelor nucleare un „efort inutil”, Salman a avertizat că țara sa va încerca să dezvolte tehnologia devastatoare dacă Iranul va putea construi sau achiziționa un focos nuclear.

„Dacă ei obțin o armă nucleară, și noi trebuie să avem una”, a avertizat el, invocând „motive de securitate” și pentru „echilibrarea puterii în Orientul Mijlociu”.

„Dar nu vrem să vedem asta”, a adăugat Salman.

Negocieri intense în Orientul Mijlociu

„Pentru noi, problema palestiniană este foarte importantă”, a adăugat prințul moștenitor, subliniind importanța concesiunilor acordate palestinienilor ca parte a oricărui cadru de acorduri.

„Trebuie să rezolvăm acea parte, iar negocierile bune continuă până acum. Trebuie să vedem unde mergem. Sperăm că va ajunge într-un punct care va ușura viața palestinienilor și va aduce Israelul ca jucător în Orientul Mijlociu.”

Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite

În ceea ce privește uciderea brutală a lui Khashoggi în interiorul consulatului saudit din Istanbul, despre care CIA a concluzionat că a fost ordonată de prințul moștenitor, Salman a spus că „oricine este implicat” în uciderea sa ispășește pedeapsa închisorii și trebuie „să se confrunte cu legea”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„Luăm toate măsurile legale pe care le-a luat orice țară... Am făcut asta în Arabia Saudită și cazul a fost închis”, a spus el.

„De asemenea, încercăm să reformăm sistemul de securitate pentru a ne asigura că astfel de greșeli nu se mai repetă și putem vedea că în ultimii cinci ani nu s-a întâmplat nimic din aceste lucruri. Nu face parte din ceea ce este Arabia Saudită.”

Salman a recunoscut că regatul său are în continuare anumite „legi greșite”, ceea ce duce uneori la condamnarea la moarte a cetățenilor pentru disidență, dar a susținut că cabinetul său lucrează pentru a reforma sistemul judiciar al Arabiei Saudite „ca la carte”.

Care este poziția Israelului în problema nucleară din Orientul Mijlociu

Premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, le-a ordonat oficialilor să colaboreze cu Statele Unite în abordarea cererii Arabia Saudită de a îmbogăți uraniul și de a găsi o cale de mijloc, în conformitate cu „multe măsuri de securitate” ca parte a negocierilor, relatează Wall Street Journal.

În spatele ușilor închise, oficialii israelieni sunt angajați într-o colaborare discretă cu administrația Biden pentru a promova un plan controversat, a raportat joi Wall Street Journal, citând oficiali americani și israelieni.

Această propunere implică înființarea unei instalații de îmbogățire a uraniului operată de SUA în Arabia Saudită, formând o componentă esențială a unui acord complex tridirecțional care vizează oficializarea legăturilor diplomatice dintre cele două națiuni din Orientul Mijlociu, potrivit YNet News.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si