Prezența unor particule plastice minuscule în nori riscă contaminarea a „tot ceea ce mâncăm și bem”, spun cercetătorii japonezi.

Microplasticele au fost descoperite în nori, unde oamenii de știință spun că ar putea contribui la schimbările climatice.

Citește și: Temperaturile pot urca până la 38 de grade în octombrie. Surprize în prognoza meteo de la ANM

Cercetătorii au descoperit mai multe tipuri de polimeri și cauciuc în apa din norii care înconjoară Muntele Fuji, cel mai mare munte din Japonia, dar și Muntele Ōyama.

Studiul lor, publicat în revista Environmental Chemical Letters, se alătură unui număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea cu plastic s-a infiltrat în majoritatea ecosistemelor de pe Pământ.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Plasticul, infiltrat peste tot

Fragmente de plastic mai mici de 5 mm (în jurul dimensiunii unei semințe de susan) au fost găsite în cele mai retrase părți ale planetei și în cele mai intime părți ale corpului uman, inclusiv în sângele, plămânii și placenta femeilor însărcinate.

„Din câte știm, acest studiu este primul care detectează microplasticele din aer în apa norului, atât în troposfera liberă, cât și în stratul limită atmosferic”, au scris oamenii de știință.

"Iată de ce descoperirea nu este doar nenaturală, ci și îngrijorătoare pentru clima noastră", este avertismentul oamenilor de știință.

Atmosfera Pământului devine "plasticosferă"

Apa din nori a fost colectată la vârfurile celor doi munți japonezi la altitudini cuprinse între 1.300

și 3.776 de metri.

Vârful Muntelui Fuji este situat în troposfera liberă, în timp ce Muntele Ōyama atinge vârfurile în stratul limită atmosferic- ambele în cel mai de jos strat al atmosferei Pământului.

Oamenii de știință au folosit apoi tehnici avansate de imagistică pentru a determina care sunt microplasticele prezente.

Ei au găsit nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticul din aer, potrivit Euronews.com.

Norii au conținut până la 14 bucăți de plastic pe litru de apă, cu dimensiuni variate între 7 și 95 de micrometri; puțin peste lățimea medie a unui păr uman, de 80 de micrometri.

"În general, descoperirile noastre sugerează că microplasticele de mare altitudine ar putea influența formarea norilor și, la rândul lor, ar putea modifica clima”, au scris oamenii de știință.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si