Morcovi, țelină, ardei și gogoșari toate umplu piețele de culoare în această perioadă. Sunt legume de sezon la mare căutare, în special de gospodine. Fermierii le așează pe tarabe încă de la prima oră a dimineții și așteaptă clienții, iar ei vin în număr mare.
Citește și: VIDEO- Apa sărată de izvor, secretul murăturilor. Este un întreg proces de facere a celor mai bună murături
„Lumea cumpără mai multă varză, conopidă, vinetele au picat din peisaj pentru că sunt pe terminate, dar mai avem gogoșari, kapia.” Este și cazul doamnei Vio, o gospodină din București, care ne-a primit la ea acasă. Am găsit-o pregătindu-se pentru iarnă.
„Ce faceți doamna Vio? Ce să facem, pregătiri de toamnă, ca fiecare nu? Cu ardei, vreau să-i pun la congelator. Am pus și vinete coapte, ardei copți, fasole verde, le luăm așa pe toate pe rând.”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Nu e vreme de stat, ardeii trebuie tocați și băgați în pungi care se videază, astfel încât să se păstreze cât mai bine pentru sezonul rece. Rețetele le are din familie.
„Am preluat rețeta de la mama mea și asta este tradiția în familie. Ce nu reușim să mâncăm vara băgăm la ladă și conservăm.”
Doamna Vio apelează și la varianta de legume la borcan, acesta este momentul în care le amestecă pentru salate care la iarnă vor merge de minune cu o friptură aburindă.
„Am făcut o salată de varză, cu morcovi, țelină, ardei. Ne place foarte mult și o mâncăm pe iarnă. Eu am umplut deja borcanele acestea și o să-l umplu și pe acesta. Am pus frunză de hrean, țelină și după ce le umplem o să le fierb puțin, le sterilizez puțin, un sfert de oră din momentul în care fierbe apa.”
Specialiștii susțin că putem congela zarzavaturile pentru 1 an de zile
Nutriționiștii spun că legume congelate sunt o variantă excelentă pentru vitamine. Totul, atâta vreme cât respectăm niște reguli esențiale.
Amalia Arhire: „Până la 1 an, dar e foarte important dacă le decongelăm să le folosim, să le recongelăm pentru că altfel pierdem din vitamine și de minerale, dar putem să congelăm orice, cel mai bine sunt boabele sau rădăcinoasele.”
Mai putem congela până la 6 luni și carnea, dar și mâncărurile gătite cu condiția să le consumăm imediat după decongelare.