Pe data de 7 octombrie, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade  a lovit Afganistanul și a provocat peste 2.000 de morți și zeci de mii de răniți.

Un alt cutremur puternic de 6,3 grade a avut loc în aceeași regiune duminică, 15 octombrie, acesta fiind al patrulea cutremur din Afganistan în doar 8 zile.

Citește și: VIDEO- Afganistan. Infern după cutremur. Mii de morți și zeci de mii de răniți

Seismul devastator de duminică a provocat patru morți și a trimis 153 de persoane rănite la spital, informează Sky News.

Cel mai recent cutremur cu magnitudinea de 6,3 a lovit duminică o parte din vestul Afganistanului, după ce mii de oameni au murit și sate întregi au fost distruse de alte seisme puternice care au avut loc săptămâna trecută.

Al patrulea cutremur consecutiv cu magnitudine de peste 6,3 grade

Cel mai recent cutremur a avut loc la aproximativ 30 de kilometri în afara orașului Herat, capitala provinciei Herat, și a fost la o adâncime de doar 6 kilometri, a informat U.S. Geological Survey (USGS).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Este al patrulea cutremur pe care USGS l-a măsurat cu magnitudinea de 6,3 grade în aceeași zonă în puțin peste o săptămână.

Grupul de ajutor Salvați Copiii a declarat că patru persoane au murit și că Spitalul Regional Herat a primit 153 de răniți.

Mai multe sate au fost distruse în regiunea Rabat Sangi, potrivit organizației umanitare. 

Afganistanul este mai predispus la cutremure decât alte regiuni ale planetei, explică seismologii.

Afganistanul este mai predispus la cutremure decât alte regiuni ale planetei, explică seismologii.

Ce spun seismologii despre valul de seisme devastatoare

Pe 7 octombrie 2023, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs în apropierea orașului istoric Herat din Afganistan, lăsând peste 2.000 de oameni morți sub dărâmături, potrivit estimărilor.

A fost urmat de un alt cutremur, la fel de puternic, pe data de 11 octombrie și de alte două seisme similare în zilele următoare.

Afganistanul este mai predispus la cutremure decât alte regiuni ale planetei, explică seismologii.

Țara asiatică are numeroase defecte geologice generate de ciocnirea subcontinentului India de Eurasia.

"Placa indiană, care este veche și rigidă, înfipt în marginea de sud a Eurasiei în ultimii 40 de milioane de ani. Puteți vedea dovezi ale acestei coliziuni cu mișcare lentă în modul în care lanțurile muntoase- și xutremurele- se desfășoară de fiecare parte a Indiei", spune seismologul Jaime Tot, potrivit PBS.com.

Potrivit specialistului, cutremurele fac parte din comportamentul normal al Pământului. Ele apar odată cu mișcarea plăcilor tectonice care formează stratul exterior al planetei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si