România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie. Acum, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Practic, ora 4.00 va deveni ora 3.00 în noaptea de sâmbătă. Astfel, ziua de duminică va avea 25 de ore în loc de 24 şi va fi cea mai lungă din an.

Citește și: Trecem la ora de iarnă 2023. Cum ne afectează organismul? Medic: ”Abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”

Chiar dacă duminică vom dormi mai mult, de luni se vor simți efectele asupra psihicului și organismului nostru. Medicii atrag atenția că riscul de infarct sau de suicid crește în această perioadă.

Ora de iarnă 2023. Cum se schimbă ceasul

În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie 2023, spre duminică, 29 octombrie 2023, ora 04.00 ve deveni ora 03.00. La ceasurile de pe telefon sau la cele elctronice, schimbarea se va face automat.

După ce ceasurile se dau înapoi cu o oră, ziua de duminică, 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.

În acest fel, se revine de fapt la ora normală, care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară. Ora de iarnă este considerată ora standard, numindu-se și Timp Legal Român.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

România trece la ora de iarnă. Cum se schimbă ceasurile

România trece la ora de iarnă. Cum se schimbă ceasurile

Atenție, riscul de infarct sau de suicid crește în această perioadă!

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că abia de luni vom simți efectele acestei schimbări: ”Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”.

Citește și: România trece la ora de iarnă 2023 în ultimul weekend din luna octombrie. Cum trebuie să potrivim ceasurile

Medicul explică într-o postare pe pagina sa de socializare ce pericole ne pândesc:

„1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psiho-emoționale".

Ora de iarnă 2023. E bine de știut

1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.

2. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

3. Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ora de iarnă 2023: România trece în weekend la ora standard a Europei de Est. Cum trebuie să potrivim ceasurile? Vom dormi mai mult

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

România trece la ora de iarnă. Cum se schimbă ceasurile

România trece la ora de iarnă. Cum se schimbă ceasurile

Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei, medicul recomandă cinci lucruri esențiale:

– planificarea corespunzătoare a activitățiiâ

– evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase

– substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale

– dar și petrecerea unui timp îndelungat în aer liber

– mișcare și o alimentație bogată în fructe şi legume proaspete.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si