Institutul Yunus Emre a adus laolaltă ambasadele din România în bucătăria turcească , în cadrul unui atelier de gastronomie
Prin activităţile de diplomaţie culinară pe care le desfăşoară şi găzduieşte, Institutul Yunus Emre construieşte punţi culturale prezentând aromele unice ale bucătăriei turceşti în diferite colţuri ale lumii.
Author: Mihaela Pupăză duminică 19 noiembrie 2023 , 12:35
În cadrul atelierului de gastronomie turcească organizat săptămâna aceasta, Institutul a prezentat bucătăria unică a Anatoliei folosind ingredientele tradiționale. Atelierul a fost găzduit de distinsa soție a Ambasadorului Republicii Türkiye la București Dr. Aslı Altan și directorul Instititului Yunus Emre din România dl. Mustafa Yıldız și a adus laolaltă ambasadorii și distinsele soții ale acestora. Participanții la atelier au pregătit meniul zilei împreună cu Chef Remziye Asan într-o atmosferă prietenoasă.
Bucătarul a prezentat întâi ingredientele şi modul de preparare a supei Ezogelin, iar apoi sub atenta sa supraveghere participanții au început prepararea acesteia. Una dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria palatului otoman, Hünkâr Beğendi (mâncarea preferată a sultanului) și Ezme (salată turcească de roșii tocate) au fost de asemenea prezentate și gătite de participanți.
În cadrul atelierului, care a fost susținut de Chef Remziye Asan, participanții nu și-au putut ascunde admirația pentru istoria preparatelor, pregătirea lor și varietatea ingredientelor folosite.
În timp ce mirosurile mesei au umplut bucătăria, participanților le-au fost servite cafea și ceai turcesc. Ultimul preparat al acestui atelier a fost bine cunoscutul și deliciosul Sütlaç (orez cu lapte), un desert specific bucătăriei palatului otoman și pregătit în special în luna Ramadan. Sub îndrumarea bucătarului participanții la atelier au preparat și au ornat acest delicios desert.
Soția Ambasadorului Republicii Türkiye Dr. Aslı Altan și Directorul Institutului Yunus Emre din România dl.
Mustafa Yıldız le-au oferit participanților informații prețioase despre bucatele pregătite în cadrul atelierului, menționând și povestea fiecărui preparat în parte.
Prin tehnica zero deșeuri din bucătăria turcească se contribuie la durabilitate prin transformarea fiecărei bucăți de mâncare rămase într-un produs complet diferit. De asemenea cunoașterea proprietăților mâncărurilor turcești și consumarea lor în consecință oferă caracteristica de a fi o sursă de vindecare care menține echilibrul între sănătatea mentală și cea fizică.
Prin acest atelier, a fost prezentată o mică parte a vastei bucătării turcești. Aceste ateliere vor continua să fie organizate la anumite intervale de timp.
Atelierul s-a desfășurat cu participarea ambasadorilor, distinselor soții ale ambasadorilor și corpului diplomatic din Ecuador, Danemarca, Colmbia, Iran, Siria, Liban, Franța, Moldova, Polonia, Portugalia, Spania, Ungaria, Irak, Italia, Venezuela și Chile și a membrelor Asociației Internaționale a Femeilor în România( IWA). Delicioasele bucate gătite în cadrul atelierului au fost savurate de toți participanții într-un cadru prietenos de discuții despre Turcia și cultura turcă.
După masa copioasă, participanții la atelier au fost serviți cu ceai și cafea turcească.
În cadrul atelierului cursanţii au aflat care sunt mâncărurile tradiţionale ale bucătăriei anatoliene, ingredientele regionale şi cultura alimentară anatoliană. Toți cursanții au primit diplome de participare.
Evenimentele dedicate diplomaţiei culinare organizate de Institutul Yunus Emre în lume
Institutul Yunus Emre are ca scop principal promovarea moştenirii culturale a Turciei pe tot mapamondul. Prin numeroasele activităţi dedicate bucătăriei turceşti Institutul prezintă gusturile tradiţionale anatoliene în toate colţurile lumii.