Anul acesta, sărbătoarea Sfântului Andrei este prăznuită pe data de 30 noiembrie de creștinii ortodocși. Cu ocazia acestei zile importante românii încă păstrează anumite obiceiuri și tradiții din străbuni.

Tradiții de Sfântul Andrei care aduc norocul în casele oamenilor

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor. De altfel, acesta a fost și martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, dar și martor la suferințele prin care a trecut.

Cu o zi înainte de Sfântul Andrei, se spune că strigoii umblă liber, motiv pentru care femeile trebuie să întoarcă oalele și cănile în jos. Tot ele vor trebui să scoată cenușă din sobă pentru ca spiritele rele să nu se adăpostească acolo.

În această zi oamenii trebuie să mănânce usturoi, iar dacă strigoii îi pun întrebări ei nu trebuie să le răspundă pentru că astfel nu vor mai putea vorbi niciodată. Șiraguri de usturoi se pot pune peste tot în preajma casei pentru a alunga răul.

Imagine reprezentativă pentru grâu încolțit și pentru busuioc.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Urări de Sf. Andrei 2023: „Fie ca tot ceea ce îți dorești să se îndeplinească, iar tu să ai putere să înfrunți orice obstacol. Îți urez un călduros La mulți ani, Andrei!”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De asemenea, o tradiție mai prevede punerea grâului la încolțit în miezul nopții. Dacă grâul va crește mare și frumos, atunci persoana care l-a pus va avea un an plin de belșug și bucurii, însă dacă acesta va fi rar și pălit, anul va fi pentru el destul de dificil.

Abia în noaptea de Anul Nou acesta va putea fi analizat.

Ce trebuie să facă tinerele de Sfântul Andrei ca să își viseze alesul?

În noaptea de Sf. Andrei, tinerele trebuie să își pună sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că-i ia cineva grâul, se va mărita. Un alt obicei presupune așezarea unui fir de busuioc sub pernă. Primul bărbat pe care fata respectivă îl la visa, acela va fi și norocosul ei soț. Noaptea înainte de culcare ele pot pune sub pernă și un pieptene şi o oglindă, tot pentru a-l visa pe cel ales.

De sfântul Andrei fetele pun busuioc sub pernă.

[Sursa foto: Colaj Europa Libera, Observator & Pixabay]

Citește și: Mesaje de Sf. Andrei 2023: „Viața să îți ofere tot ce are mai bun, iar Sfântul Andrei să îți lumineze calea cu bucurii și reușite în tot ceea ce îți propui. Să ai parte de o zi superbă, plină de fericire și realizări! La mulți ani!”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În unele zone ale țării, tinerele trebuie să privească un pahar cu apa neîncepută în care se aruncă o verighetă sfinţită de preot. În mijlocului paharului va apărea chipul ursitului. Tot în seara de Sfântul Andrei, tinerele care vor să se mărite trebuie să prepare o “Turtucă de Andrei“. Pentru aceasta ea trebuie să folosească apă neîncepută, făină și sare. Băiatul care îi va apărea în vis să-i aducă apă pentru a-i potoli setea ar urma să o ceară de soție.

Peste 940.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. Cele mai întâlnite nume sunt  Andrei  şi Andreea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si