Astăzi, 22 decembrie 2023, are loc solstițiul de iarnă din acest an. Acest fenomen astronomic mai este cunoscut și sub numele de solstițiu hibernal sau, popular „mijlocul iernii”. 

Solstițiul de iarnă corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

În următoarele rânduri vă vom prezenta când are loc în acest an solstițiul de iarnă, dar și care sunt cele mai cunoscute superstiții pentru acest moment din an.

fulg de zăpadă

Solstițiul de iarnă se mai numește și „mijlocul iernii”.

[Sursa foto: iStock]

Ce este solstițiul de iarnă și când are loc în 2023?

Solstițiul de iarnă este fenomenul care marchează prima zi a iernii astronomice, în emisfera nordică, aceasta fiind și cea mai scurtă zi din an. În această zi, Soarele se află la cea mai mică înălțime maximă pe cer. 

Citește și: Pe ce dată are loc Solstițiul de iarnă 2023. Este vorba de cea mai scurtă zi din an

Evenimentul astronomic are loc în fiecare an în perioada 20-23 decembrie, iar în acest an va avea loc pe data de 22 decembrie 2023, la ora 05:27. Apoi, până pe 21 iunie, zilele vor crește continuu, iar nopțile vor deveni din ce in ce mai scurte, potrivit  astro-urseanu.ro  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

cand are loc solstitiul de iarna in 2023

Data la care are loc solstițiul de iarnă în 2023.

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

La această data, ziua va dura 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi semnificativ mai lungă, de 15 ore și 10 minute, mai arată sursa citată.

Cele mai cunoscute superstiții de solstițiul de iarnă

În noaptea solstițiului de iarnă, cea mai lungă noapte de an, nu este bine să fii singur. Se spune că dacă acest moment te găsește singur, atunci vei rămâne singur tot restul anului, până la următorul solstițiu de iarnă.

Se spune că este bine ca prima persoană care îți trece pragul casei, în a doua zi după solstițiu, să fie un bărbat. Așa, vei avea noroc tot restul anului.

În mai multe zone din România, oamenii obișnuiesc să ardă buturugi de stejar sau de brad pentru a alunga spiritele rele. În trecut, se sacrificau animale, ritualul având același scop.

noapte solstitiu de iarna stonehenge

În ziua în care are loc solstițiul de iarnă, noaptea este mai lungă.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Tradiții pentru Solstițiu de Iarnă în 2023: Ziua începe să crească după această dată!

În ziua solstițiului de iarnă este bine să dai de pomană oamenilor sărmani.

În această zi, este bine să nu mergi singur, noaptea, pe stradă. Tradiția spune că te poți întâlni cu spiritele rele.

Se spune că dacă gândirea ta este negativă în această zi, vei avea parte de greutăți tot anul următor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si