Ea este singura femeie care trăiește pe "insula diavolului", alături de criminali cu ani grei de închisoare
Ea este singura femeie care trăiește pe insula cunoscută sub numele de "Alcatraz al Mării Tireniene". Giulia Manca conduce singurul hotel din Pianosa, satul-fantomă unde sute de deținuți muncesc pentru a-și recâștiga libertatea.
Author: Sorin Negru sâmbătă 13 ianuarie 2024 , 09:09
Când Giulia Manca a călătorit în Pianosa, o insulă italiană cu o închisoare de maximă siguranță, în 2011, se aștepta să ia doar o pauză relaxantă de soare înainte de a se întoarce acasă.
Dar la mai bine de 12 ani după ce s-a cazat la hotelul Milena de pe malul mării, care are personal dintre condamnații aflați în eliberare condiționată, Manca a rămas pe insula cunoscută sub numele de Alcatraz al Mării Tireniene.
Potrivit CNN, Manca este singura femeie care trăiește în satul fantomă Pianosa, parte din parcul marin arhipelag din Toscana.
Giulia se simte bine printre deținuții care "au primit o a doua șansă în viață"
Giulia Manca este atât managerul hotelului, cât și supervizorul programului de reabilitare al insulei, condus de Arnera, o organizație non-profit cu misiunea socială de a ajuta persoanele vulnerabile, în cazul de față deținuții care sunt reintegrați în societate.
„Am stat o săptămână la hotel și nu am mai vrut să plec”, a declarat Giulia Manca pentru CNN. „A fost o vacanță unică, iar proiectul de dezintoxicare m-a fascinat, cum acești deținuți care au primit o a doua șansă în viață".
Cum e viața în Pianosa, supranumită Insula Diavolului
„M-am îndrăgostit de Pianosa. Tăcerea ei, marea turcoaz limpede, asemănătoare unui paradis, nopțile înstelate liniștite”, spune femeia.
Odinioară supranumită Insula Diavolului, Pianosa, situată între Corsica și continentul european, este acum un refugiu îndrăgit pentru plajele sale frumoase și vegetația verde luxuriantă.
Unul dintre cei doi dintre rezidenții permanenți ai insulei, Manca locuiește și lucrează alături de un gardian al închisorii, precum și de 10 bărbați condamnați, care lucrează ca bucătari, grădinari, ospătari, curățători de plajă și mașini de spălat vase.
Hotel Milena este singura unitate de cazare de pe insulă italiană.
Înconjurat de pini, Hotelul Milena are tavane cu fresce și găzduiește 11 camere cu mobilier din lemn și vedere uimitoare la mare, precum și o terasă mare, unde deținuții servesc băuturi oaspeților, un restaurant și un bar.
Giulia Manca venise ca turistă când managerul de atunci a informat-o că hotelul se chinuie financiar și riscă să se închidă.
Dacă s-ar întâmpla acest lucru, deținuții ar trebui să fie transferați înapoi la închisoare, punând capăt rapid reabilitării lor pe Pianosa.
Giulia Manca a simțit că este misiunea ei să se implice și să-i ajute pe foștii delincvenți care primiseră "șansa unei a doua vieți".
„Cred în puterea căinței, chiar și infractorilor ar trebui să li se acorde o a doua șansă, nu ar trebui să putrezească după gratii, ci să fie implicați activ în sarcinile de reabilitare”, spune ea.
„Îmi place să-i văd revenind la viață prin muncă”, a explicat Giulia.
"Oamenii spuneau că sunt nebună să accept o asemenea slujbă"
Cunoscută drept „Regina Pianosei”, Manca recunoaște că slujba ei a stârnit mirarea în rândul prietenilor și celor dragi din cauza riscurilor percepute de a fi singura femeie alături de un grup de condamnați.
„Oamenii tot spuneau că sunt nebună să accept o astfel de slujbă”, spune Manca, care este și membru al Arnera.
„A fi singura femeie care lucrează și trăiește cot la cot cu infractori bărbați care nu au fost acuzați de infracțiuni ușoare. Dar nu m-am simțit niciodată speriată sau îngrijorată. Nu m-am gândit niciodată la asta. Mă simt mai în siguranță cu ei aici decât în oraș, cu toți acei nebuni alergând liberi pe stradă, nu știi niciodată de cine te-ai putea ciocni”.
Deși conducerea unui grup de infractori nu e o treabă simplă, Manca spune că face tot posibilul pentru a se asigura că programul de reabilitare este eficient.
Ea explică că relația ei cu personalul ei este una de respect reciproc și a reușit să găsească un echilibru păstrând distanța și fiind autoritară, dar și deschisă și dispusă să-i ajute.
Situată aproape de Gorgona, o altă insulă-închisoare italiană, Pianosa a fost înființată în anii 1700 pentru a-i ține la răcoare pe hoți, bandiți și revoluționari.
Insula a servit drept bază pentru o închisoare de maximă securitate până în 1998, când închisoarea a fost închisă. Puținii săi rezidenți au plecat în cele din urmă, iar Pianosa a rămas părăsită timp de mulți ani.
Pentru a fi admiși în programul de reabilitare de la Hotel Milena, solicitanții trebuie să fi ispășit deja cel puțin o treime din pedeapsă în închisoare și să fi trecut printr-o serie de teste stricte de evaluare psihologică și socială.