Pe data de 24 ianuarie este sărbătorită Mica Unire, primul pas spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Așadar, Unirea Principatelor Române de la 1859 este un moment foarte important în istoria țării noastre. Data de 24 ianuarie reprezintă unirea Principatului Moldovei și Țării Românești sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza.

Tot pe 24 ianuarie, cu ocazia acestei mari sărbători pentru țara noastră, românii au liber de la stat.

În acest an, 2024, se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire.

theodor aman proclamarea unirii

La începutul anului 1859 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești.

[Sursa foto: Wikipedia]

24 ianuarie, Mica Unire: Ce s-a întâmplat la această dată?

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea când a avut loc unirea Principatului Moldovei și a Țării Românești sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. 

Procesul unirii s-a bazat pe o puternică apropiere culturală și economică între cele două țări. Momentul decisiv a fost când Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în ambele principate, pe 5/17 ianuarie 1859 în Moldova și pe 12/24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: 24 ianuarie 2024 zi liberă de la stat: Ce se sărbătorește în această zi?

principatele unite ale moldovei si tarii romanesti

Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești - harta

[Sursa foto: Wikipedia]

Procesul unirii a început la odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între anii 1831-1832 în Muntenia și Moldova care prevedeau unificarea politică, urmate de acorduri vamale între anii 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări, începând cu data de 1848, în timpul domniei lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

La data de 1857 au avut loc Adunările Ad-hoc, unde majoritatea voturilor erau în favoarea unirii în ambele țări. În anul următor a avut loc Convenția de la Paris, o înțelegere a Marilor Puteri, prin care se accepta o unire mai formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu instituții comune. 

La începutul anului 1859 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând astfel unirea politică. 

Citește și: Câte zile libere legale de la stat avem în 2024? Lista completă cu sărbătorile legale pentru angajați

El a fost înlăturat de la putere în 1866, iar unirea a fost ulterior consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit statul România, conform Wikipedia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si