Creștinii îl sărbătoresc în fiecare an pe data de 16 februarie pe Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin. Ei au făcut parte din cei doisprezece mucenici din Cezarea Palestinei uciși în anul 308, în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Diocleţian.

Se spune că aceștia ar alunga supărările.

Cine au fost cei doi mucenici?

Sfântul Mucenic Pamfil a fost unul dintre cei mai buni tâlcuitori ai Sfintelor Scripturi din secolul al IV-lea din timpul domniei împăratului Maximin Daia.

"În ce privește cunoștința dumnezeiască și Sfintele Scripturi, ne relatează Eusebiu de Cezareea, el dobândise, ca să nu spun ceva prea exagerat, o astfel de destoinicie cum nu avea nimeni dintre cei din vremea aceea."

Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin

Icoană cu Sfântul Mucenic Pamfil.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 15 februarie 2024?

Despre el se știe că a înființat o bibliotecă care avea peste 3000 de cărți și a întemeiat o școală publică pentru învățarea Sfintelor Scripturi. De asemenea, Sfântul Pamfil a corectat textul Noului Testament. Sfintele Moaște ale Sfântului Mucenic Pamfil s-ar afla la Constantinopol.

Despre Sfântul Mucenic Valentin se spune că ar fi știu pe de rost Sfânta Scriptură.

În ziua de 16 februarie credincioșii trebuie să țină post, astfel încât dorințele mult dorite să devină realitate. Tot cu ocazia acestei zile sunt sărbătoriți și sfinții Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil, Daniil, dar sunt pomeniți și sfinții din Martiropole, și a preacuviosului Maruta, cel ce a făcut cetatea pe numele mucenicilor.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Sărbătoare 16 februarie 2024

Sfinții care sunt prăznuiți pe data de 16 februarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Tradiții pentru luna februarie 2024: Ce obiceiuri respectă românii?

Rugăciune către Sfântul Mucenic Pamfil și Valentin

”Fiind puși înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăție plină de curaj au răbdat chinurile, neținând seama de trup. Pentru aceasta au și moștenit Veșnica Slavă și acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.
Neîndurând a lua în seamă cele de pe pământ, Fericite Mucenice Pamfil și Valentin, ați luminat Dumnezeiasca viețuire cu nevoința pe care din pruncie ați urmat-o.
Mucenicii Tăi Doamne, Pamfil și Valentin, cu adevărat într-armându-se cu tărie împotriva tiranilor vrăjmași, cu armele credinței i-a biruit pe ei; și încununându-se cu cunună de la Dumnezeu, s-au numărat în Ceata îngerilor; cu care împreună neîncetat se roagă, să ne mântuiască de ispite, de supărări și de chinurile cele veșnice, cei ce îi fericesc pe dânșii cu credință. Acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si