În calendarul ortodox pe data de 19 februarie 2024 sunt sărbătoriți Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia. Aceștia au trăit în vremea împaratului Nero, iar Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia. El a fost de altfel și  unul din cei 70 de apostoli.

Sfântul Apostol Pavel l-a numit pe acest sfânt ostaşul său, în scrisoarea sa către Filimon, cel despre care se scrie că a fost episcop şi în Gaza. 

Sfânta Apfia slujea lui Dumnezeu prin posturi şi rugăciuni și îi hrănea pe săraci, scăpătaţi şi străini. Într-o zi Sfântul Apostol Arhip și Sfântul Filimon i-au adunat pe toți credincioșii la un loc pentru sfânta slujbă. Atunci, cei ce îi urau pe credincioşi  au năvălit asupra lor și izgonit turma lui Hristos. Mulți oameni au fost uciși atunci, iar pe Sfinţii Apostoli Arhip şi Filimon şi pe Sfânta Apfia i-au dus la cetatea Efesului, acolo unde Artoclis, a poruncit ca toți să fie omorâți.

Tot în aceeași zi se face și pomenirea Sfinților Mucenici Maxim, Teodot, Isihie și Asclepiodota, Sfântului Cuvios Conon, Sfântului Cuvios Ravula și Sfinților Cuvioși Marturisitori Evghenie și Macarie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sărbătoare 19 februarie 2024

Icoane cu sfinții sărbătoriți pe data de 19 februarie 2024.

[Sursa foto: pravila.ro]

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 18 februarie 2024?

Rugăciune către Sfinții Apostoli pentru unitatea familiilor aflate în prag de divorț

Sfinților Apostoli din ceata celor șaptezeci: Acvila cu soția ta, Priscila; Andronic cu soția ta, Iunia, și Filimon cu soția ta, Apfia, și cu fiul vostru, Arhip, pentru iubirea lui Hristos ați lăsat cele ale lumii și v-ați pus grumajii pentru Evanghelie și pentru Adevăr, cununa muceniciei dobândind.

Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai soț și soție împreună, dedicându-se lucrării apostolice! Miluiți-ne pe noi, voi, cinstitorilor de Dumnezeu, Acvila și Priscila, voi, cei care la Corint pe Sfântul Pavel, Apostolul neamurilor, l-ați găzduit, împreună cu care la făurirea corturilor v-ați nevoit, apoi în Efes și în alte locuri l-ați urmat; și voi, Sfinților Andronic și Iunia, cei de un neam cu Marele Apostol Pavel, care în Epistola sa către Romani vă numește "împreună închiși cu el, vestiți între apostoli și care înaintea lui ați fost în Hristos"; și voi, Sfinților Filimon și Apfia cu fiul vostru, Arhip, care casa voastră din Colose în Biserică Vie ați prefăcut și pe Hristos Domnul ați mărturisit cu prețul vieții(...).

Sărbătoare 19 februarie 2024

Icoană cu Sfinții Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia.

[Sursa foto: pravila.ro]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 februarie 2024?

Suntem copleșiți de nevoile zilei și am uitat să trăim pentru viață, iar nu pentru cele ale lumii. Ne facem griji pentru multe, pentru cele cu care ne vom îmbrăca, ne vom hrăni și ne vom adăposti, uitând porunca Mântuitorului care ne spune că de cele cerești să ne îngrijim, că toate cele de trebuință pentru traiul zilnic se vor adăuga nouă.

Pentru aceasta, ne afundăm în neliniștea cea rea și ne facem unii altora nu sprijin, ci tirani. Și, adăugând rană peste rană, căutăm mângâiere în frumuseți străine, trădând dragostea cea dintre noi. Într-un cuvânt, nefericire, amar și despărțire apasă pe sufletele celor căsătoriți, umplând de suferință sufletele multor copilași. Amin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si