Toată lumea știe că Ziua Femeii pică în fiecare an pe data de 8 martie. Anul acesta, ziua în care sărbătorim cele mai importante femei din viața noastră va fi într-o zi de vineri. 

Cu toate acestea, an de an s-a dezbătut următorul aspect: Când este, de fapt, Ziua Bărbatului? Unii spun că ziua specială dedicată bărbaților din întreaga lume este pe data de 9 martie, în timp ce alții spun că această zi ar fi de fapt data de 19 noiembrie a fiecărui an.

Iată care este adevărul.

Când se sărbătorește, de fapt, Ziua Bărbatului?

Ziua Bărbatului se sărbătorește anual pe data de 19 noiembrie, la nivel mondial. Această zi își are originile în Trinidad și Tobago. Evenimentele care sunt organizate cu această ocazie specială ajută anumite grupuri de persoane să găsească susținerea de care au nevoie, în zone cum ar fi Caraibe, Australia, America de Nord, Asia, Europa, dar și Africa.

ziua barbatului

Ziua Bărbatului este sărbătorită pe 19 noiembrie în peste 60 de țări.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Mesaje de 9 martie 2023: când se sărbătorește, de fapt, Ziua Bărbatului?

Ziua Internațională a Bărbatului are unele obiective clare. În această zi, la nivel global, sunt organizate evenimente sau sunt aduse în prim-plan aspecte ce țin de sănătatea bărbaților și a băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre cele două sexe (feminin și masculin), promovarea egalității dintre cele două, precum și prezentarea unor modele masculine pe care ar fi bine ca tinerii să le ia în seamă.

Această zi specială dedicată bărbaților permite abordarea unor subiecte mai sensibile cum ar fi actele de discriminare față de bărbați și băieți.

Totodată, pe data de 19 noiembrie sunt apreciate și lăudate contribuțiile bărbaților în cadrul familiei, al căsătoriei, al comunității la nivel general, dar și la capitolul grijă față de copiii pe care îi au.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ziua Bărbatului nu este recunoscută de UNESCO( AICI zilele speciale recunoscute de UNESCO), dar este sărbătorită în peste 50 de țări, la data menționată anterior. Printre ele se numără India, China, SUA, Republica Moldova, Danermarca, România și multe altele.

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătoare oficială în România

Parlamentul a votat în 2016 ca Ziua Internațională a Bărbatului să fie recunoscută ca sărbătoare oficială în țara noastră. Chiar dacă a fost recunoscută ca sărbătoare oficială, trebuie precizat că românii nu au liber de la muncă pe 19 noiembrie. 

Legea 22/2016 ne spune, așadar, că pe data de 8 martie se sărbătorește oficial Ziua Femeii, iar pe data de 19 noiembrie este sărbătorită Ziua Bărbatului. 

cadou

Ziua Internațională a Bărbatului este pe 19 noiembrie, însă unii oameni o sărbătoresc și pe 9 martie.

[Sursa foto: Freepik]

Prima dată când a fost sărbătorită Ziua Bărbatului a fost chiar pe data de 19 noiembrie 2016, iar de atunci, an de an, se păstrează acest obicei frumos.

În fiecare an în cele două zile care celebrează femeia și bărbatul, autoritățile administrației publice locale organizează manifestări și diverse acțiuni publice cu ocazia celor două sărbători.

La televizor, în perioadele cu cele două sărbători, unele emisiuni promovează drepturile femeii și ale bărbatului.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Felicitări de 1 Martie 2024: Mesaje pentru prima zi de primăvară

Ce sărbătorim pe 9 martie? Tradiția principală a acestei zile

Unii oameni țin Ziua Bărbatului pe 9 martie în baza asocierii cu Cei 40 de mucenici și tradiția consumului a 44 de pahare în această zi.

Se spune că bărbatul trebuie să bea cele 44 de pahare cu vin pentru a-și dovedi rezistența, dar și cât de puternic este el.

Astfel, tradiția principală a zilei de 9 martie, mai ales atunci când ne gândim la bărbați, este cea că ei trebuie să consume 44 de pahare cu vin în cinstea celor 40 de mucenici. Bărbații ar trebui să mănânce câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac pentru fiecare pahar de vin pe care îl beau, iar conform tradiției, așa vor avea noroc la bani de-a lungul vieții.

Cu toate acestea, conform crestinortodox.ro, obiceiul de a bea 44 de pahare cu vin este „păcătos”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si