Moșii de Mucenici 2024, ziua în care se deschid Porțile Raiului pentru cei adormiți. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară?
Moșii de Mucenici 2024, conform tradiției, este ziua în care se deschid Porțile Raiului pentru cei adormiți. Iată este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară?
În acest articol despre sărbătoarea Moșilor de Mucenici, care coincid cu Moșii de Primăvară și Moșii de Iarnă în 2024 se subliniază acestei coincidențe în calendarul ortodox. Se menționează tradiții legate de prepararea Mucenicilor, asociindu-se cu sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Articolul evidențiază și obiceiurile specifice acestei zile, precum forma și prepararea Mucenicilor în diferite regiuni, asociindu-le cu semnificații religioase și tradiții populare.
Moșii de Mucenici- tradiții ortodoxe
În 2024, Moșii de Mucenici sunt sărbătoriți pe 9 martie. Tot în această zi au loc și Moșii de Primăvară. Sărbăto%area coincide în acest an cu Moșii de Iarnă, care are loc de obicei înainte de Lăsatul Secului de Carne pentru Postul Paștelui (10 martie 2024)
O coincidență de astfel este destul de rară în calendarul ortodox. Din acest motiv, tradiția populară spune că într-o astfel de zi sfântă Porțile Raiului se deschid pentru cei trecuți în neființă.
Obiceiuri românești pentru data de 9 martie 2024
Tradiția spune că pe 9 martie se fac Mucenicii. Această dară corespunde cu sărbătoarea ortodoxă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Este vorba de o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox.
Sfinții 40 de mucenici erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.
Pe data de 9 martie 2024 este bine să dai mucenici de pomană pentru că astfel Porțile Raiului se vor deschide pentru cei care nu mai sunt printre cei vii.
În regiunea Moldovei, mucenicii au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, ulterior fiind unși cu miere și nucă.
În Dobrogea și în Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, alături de scorțișoară și nucă.
Pe 9 martie, în ziua Mucenicilor, se crede că se deschid mormintele și Porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți mucenici.
În această zi se fac prognoze ale vremii: daca plouă, se spune că va ploua și de Paște, dacă tună, vara va fi una bună pentru culturile agricole, dacă îngheață în noaptea de Mucenici, atunci toamna va fi una lungă