Pe 6 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Eutihie.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Irineu (episcop de Sirmium), Sfinții 120 de mucenici din Persida, Sfânta Cuvioasă Platonida, Sfinții doi Mucenici din Ascalon, Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul și Sfântul Cuvios Grigorie.

Cine a fost Sfântul Eutihie? Îl sărbătorim pe 6 aprilie 2024

Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia, având ambii părinți creștini.

Atunci când era mic și se juca cu cei de vârsta lui, iar în jocul lor de a scris pe un zid numele fiecăruia dintre ei, Eutihie a scris „Eutihie- Patriarh”.

La vârsta de 30 de ani, Eutihie a fost ales ca stareț al unei mănăstiri din Amasia. Apoi, la 10 ani distanță, a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al său la sinodul al 5-lea ecumenic, care s-a ținut la Constantinopol.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Gheorghe 2024? Mesaje și urări de La mulți ani

sfantul eutihie

Sfântul Eutihie a fost patriarhul Constantinopolului, conform calendarului ortodox pentru 6 aprilie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

După acest sinod ecumenic, împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit pe Sfântul Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe Iustinian să îl lase pe Eutihie să fie patriarh după moartea sa. Acest lucru s-a întâmplat, iar Sfântul Eutihie s-a ocupa de Biserica lui Hristos timp de 12 ani. Apoi, împăratul Iustinian a căzut în erezia monifizită, iar patriarhul Eutihie s-a împotrivit mișcării. El a fost exilat la o mănăstire, unde a mai stat timp de 12 ani, conform crestinortodox.ro

Patriarhul Eutihie era și făcător de minuni. El îi vindeca pe oameni de bolile grele pe care le aveau doar prin rugăciune și ungerea cu untdelemn sfințit. După ce a murit împăratul Iustinian, locul acestuia a fost luat de Iustin, care l-a rechemat pe Eutihie să fie patriarhul Constantinopolului. El a rămas în scaunul patriarhal până când a murit în anul 582.

Cum se ține corect doliul?

Doliul se ține în amintirea persoanei care a trecut la cele sfinte și în general doliul se ține după cum simte fiecare, dar sunt unele lucruri pe care este bine să le aveți în vedere.

În perioada de doliu se poartă haine negre sau, oricum, închise, sobre și decente, pentru a arăta respect față de persoana decedată.

Când ținem doliu este bine să evităm pe cât posibil evenimentele distractive precum petrecerile, botezurile, nunțile și așa mai departe. Doliul este o perioadă de tristețe, nu de sărbătoare.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru Postul Paștelui

femei care tin doliu

Iată cum se ține corect doliul. 

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Bărbații care țin doliu aleg să nu se bărbierească, iar unii dintre ei aleg să facă acest lucru până la pomana de 40 de zile, în timp ce alții pot rămâne așa chiar și un an, conform condoleante.ro

În perioada în care se ține doliu este bine să evităm pe cât posibil consumul de alcool pentru că acesta nu merge deloc în combinație cu tristețea de după pierderea cuiva drag.

Este important ca în perioada de doliu să ne rugăm, să medităm și să fim mai generoși. Rugăciunile se fac pentru sufletul celui decedat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si