A fost rezolvat misterul celor 31 de piramide din Egipt. Savanții au scanat sub deșert: "Sunt râuri îngropate și structuri antice”
Oamenii de știință sunt convinși că au reușit să rezolve misterul modului în care 31 de piramide din Egipt, inclusiv faimosul complex Giza, au fost construite în urmă cu mai bine de 4.000 de ani.
O echipă de cercetare coordonată de Universitatea Wilmington din Carolina de Nord a descoperit modul în care au fost construite piramidele gigantice din Egipt.
Savanții sunt convinși că acolo unde este doar deșert azi s-a aflat un braț al Nilului, pe care constructorii piramidelor își transportau pietrele masive.
Piramidele au fost construite de-a lungul unei văi străvechi, o ramură pierdută de multă vreme a râului Nil- care este acum ascunsă sub deșert.
Teoria mai veche a oamenilor de știință este acum confirmată de tehnologia de ultimă oră, potrivit BBC News.
Ce au descoperit savanții despre piramidele din Egipt
Arheologii au suspectat de mulți ani că egiptenii antici trebuie să fi folosit o cale navigabilă din apropiere pentru a transporta materiale grele precum blocurile de piatră necesare pentru construirea piramidelor-gigant.
Dar până acum, "nimeni nu era sigur de locația, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega-căi navigabile față de locul actual al piramidelor”, potrivit unui dintre autorii studiului, profesoara Eman Ghoneim.
Brațul necunoscut al fluviului Nil, descoperit în premieră sub deșert
Într-un efort interdisciplinar, grupul de cercetători de pe mi multe continente a folosit imagini din satelit, hărți istorice, analize radar, anchete geofizice și carotare de sedimente (o tehnică folosită de arheologi pentru a recupera dovezi din probe) pentru a cartografia brațul râului.
Savanții cred că brațul Nilului a fost îngropat de o secetă majoră și furtuni de nisip cu mii de ani în urmă.
Echipa a reușit să "penetreze suprafața nisipului și să producă imagini cu caracteristici ascunse” folosind tehnologie radar de ultimă generație, se spune în studiul publicat în revista Nature .
Printre aceste caracteristici se numără "râuri îngropate și structuri antice” care curge la poalele unde se află „majoritatea mare a piramidelor egiptene antice”, a mai spus profesoara Ghoneim.