O echipă de muncitori în construcții din Germania au dezgropat sute de monede care probabil au aparținut unui primar din secolul al XVII-lea, informează Live Science.

Citește și: Descoperirea care schimbă Biblia. Un nou papirus prezintă faptele miraculoase din copilăria lui Iisus

Comoara "ascunsă” de primarul înstărit include 285 de monede de argint care provin din perioada 1499- 1652 și a fost găsită într-un șanț în timp ce muncitorii instalau o nouă conductă de canalizare.

Locul exact al descoperirii este o fermă din localitatea Wettin, un oraș din centrul-estul Germaniei, potrivit unei declarații de presă.

Comoara îngropată în timpul "Războiului 30 de ani",

Comoara îngropată în timpul "Războiului 30 de ani", locul descoperirii

[Sursa foto: Facebook]

Ce conține comoara din centrul Germaniei

Tezaurul conține un amestec de monede de argint de format mare, inclusiv taleri de argint bătuți de Sfântul Imperiu Roman și monede străine.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În timp ce majoritatea monedelor descoperite sunt de proveniență regională, săsească, arheologii au găsit și câteva monede mai rare, cum ar fi o mână de monede groschen Schreckenberg, care ar fi fost folosite la nivel regional; un scudo italian din 1630; și un tallero bătut în 1620 de marele duce de Toscana.

Istoricii cred că neprețuita comoară a fost probabil îngropată după sfârșitul Războiului de 30 de ani (1618-1648) – un conflict care a fost purtat în mare parte în Europa Centrală și a dus la aproximativ 8 milioane de morți.

Cui i-a aparținut "comoara pierdută"

După sute de ani în care au stat sub pământ, monedele au căpătat o nuanță verzuie.

Pe baza multitudinii de monede din colecție, experții au concluzionat că tezaurul i-a aparținut probabil lui Johann Dondorf, cel care a ocupat funcția de primar al orașului Wettin la sfârșitul anilor 1660 și a fost unul dintre „cei mai bogați cetățeni” ai orașului, potrivit declarației.

În timpul lui Dondorf, Wettin a fost un "oraș producător de bere extrem de bogat în timpul și după Războiul de 30 de ani”, iar averea sa a devenit evidentă la moartea sa în 1675.

Când curtea i-a estimat averea după moartea sa, a stabilit că a acumulat mai mult. peste 2.500 de taleri și 500 de ducați (monede de aur), pe care îi ascunsese în încăperi din toată casa sa. Pe baza descoperirii recente, însă, este clar că instanțele germane nu știau de toată averea primarului.

Comoara îngropată în timpul "Războiului 30 de ani",

Comoara îngropată în timpul "Războiului 30 de ani"

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si