"Am renunțat de 6 luni la alimentele procesate și la zahăr. Ce s-a schimbat în corpul meu?" Cele 3 alimente consumate zilnic de Stefan Rhys, un blogger cunoscut din Țara Galilor
Un bărbat din Marea Britanie, Stefan Rhys, a decis să ducă o viață de sportiv începând cu 1 ianuarie 2024 și schimbările de dietă și regim de viață au efecte pozitive și vizibile asupra organismului său.
Un bărbat care a renunțat de 6 luni de zile la zahăr și la alimentele procesate a povestit cum a trecut de la a se simți "leneș și nesănătos” la începutul anului la a culege beneficii masive pentru sănătate în prezent.
Stefan Rhys, un blogger în vârstă de 44 de ani, a decis să înceapă anul 2024 din nou, după ce a mâncat și a băut prea mult în vacanța de Crăciun și a
decis să facă o schimbare completă a dietei.
Pe fondul unei slăbiri a sistemului imunitar, a făcut câteva modificări cheie în dieta sa existentă, care l-au văzut să-și schimbe viața în mai multe feluri importante, cu beneficii vizibile pentru sănătate, scrie Mirror.co.uk.
Cele trei alimente sănătoase la care Stefan nu poate renunța
Stefan a povestit cum a eliminat alimentele „de bază” din dieta sa, cum ar fi mâncarea procesată și zahărul, înlocuindu-le cu mai variante mai sănătoase.
Acum, după șase luni, el a reușit să-și depășească propriile așteptări și să dobândească un nou set de alimente favorite fără de care nu se poate descurca.
Cele trei alimente la care blogger-ul din Țara Galilor nu poate renunța în prezent sunt: iaurul grecesc, uleiul de măsline și legumele.
Schimbare drastică de regim alimentar
După șase luni de la schimbarea radicală, bloggerul recunoaște că acum i se pare ușor să trăiască sănătos, "plin de satisfacții".
"Nu mai văd cum aș reveni la vechile obiceiuri alimentare.
Inițial a fost puțin descurajant să mă gândesc la modul în care aș elimina astfel de alimente „de bază” din dieta mea, ca să mănânc în continuare mese simple și ieftine. Dar s-a dovedit a fi simplu".
Pe scurt, iată ce a făcut Stefan:
fără ciocolată (sau biscuiți, desert sau zahăr rafinat)
fără alimente sau ingrediente ultraprocesate (pâinea de supermarket și granola)
mai puțină carne roșie si procesată
mai multe leguminoase (năut, linte, fasole)
mai multe nuci
mai mult ulei de măsline
Este important să ne amintim că oamenii procesează alimente de mii de ani. Pâinea, untul, brânza și iaurtul (și mai sănătos) sunt toate alimente procesate.
Dar alimentele ultraprocesate sunt un pas mai departe în sensul problemelor de sănătate. Prof. Spector spune: "Iaurtul simplu, cu nimic adăugat, nimic schimbat, este procesat pentru că amestecați un ingredient de bază, laptele, cu microbi... Adăugând diverse amidonuri, emulgatori, concentrate, îndulcitori artificiali și arome...
acel iaurt devine ultra-procesat. Este problema principală atunci când găsiți substanțe chimice care sunt adăugate alimentelor sănătoase".
Rețeta lui Stefan pentru o dietă sănătoasă:
"Am început să mă gândesc cum aș putea să-mi păstrez mesele gustoase în timp ce elimin alimentele nesănătoase" spune Stefan.
Cele mai importante trei lucruri pe care le-a făcut:
- gătește mai multe legume, fie ca parte principală sau secundară a unei mese - folosește mai mult ulei de măsline (deși prețul în creștere e o problemă) -
consumă nuci cu iaurt grecesc și fructe la micul dejun în loc de granola.