Proteze dentare: Ce tipuri există și cum să alegi corect 

Simona Costache, luni 07 octombrie 2024 , 12:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Proteza dentară reprezintă un dispozitiv utilizat în tratamentele stomatologice pentru recăpătarea funcționalității și aspectului normal al dinților, pentru pacienții care au pierdut unul sau mai mulți dinți. Deși protezele dentare au același scop, există diferențe funcționale și estetice semnificative între diferitele tipuri disponibile. Tocmai de aceea, alegerea protezei potrivite poate să depindă de diverși factori, atât personali, cât și clinici.

Tipuri de proteze dentare disponibile

Protezele dentare pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, cele mai importante fiind gradul de acoperire și tipul de material utilizat. După gradul de acoperire și modul de fixare, se disting:

- proteza fixa pe implant sau susținută de dinți;

- proteza detașabilă.

Protezele dentare fixe sunt dispozitive protetice care sunt cimentate sau ancorate pe dinții naturali sau pe implanturile dentare și nu pot fi îndepărtate de pacient. Deși nu are nicio legătură cu aparatul dentar, proteza dentară fixă este aproape la fel de puțin vizibilă ca un aparat dentar safir sau alt tip de aparat dentar invizibil fix, deoarece materialul din care sunt confecționate imită aproape la perfecție aspectul dinților.

Protezele detașabile pot fi îndepărtate și reintroduse de pacient în cavitatea bucală, fiind utilizate în cazurile în care există mai mulți dinți lipsă sau o edentație totală. Tipurile principale includ protezele parțiale, folosite pentru a înlocui un număr limitat de dinți lipsă și protezele totale, o soluție pentru edentația totală, confecționate din acrilat și modelate pentru a se potrivi pe crestele alveolare. O opțiune modernă și frecvent utilizată este proteza dentara elastica, realizată dintr-un material flexibil și rezistent, precum nylonul sau poliamida, preferată de pacienții care își doresc o soluție discretă și confortabilă.

Cum se alege corect tipul de implant?

Medicul stomatolog este responsabil să identifice și să comunice pacientului cele mai potrivite opțiuni de tratament, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului. Starea de sănătate orală, structura osoasă și configurația crestelor alveolare influențează tipul de proteză care poate fi utilizat.

În afară de factorii clinici, medicul stomatolog trebuie să țină cont de preferințele și constrângerile economice ale pacientului. Opțiunile de tratament variază în funcție de cost, iar pacientul trebuie să fie informat despre toate alternativele disponibile. Protezele dentare fixe sunt de obicei mai costisitoare, însă nu necesită ajustări periodice și sunt mai ușor de întreținut.

După evaluarea detaliată a stării de sănătate orală, a structurii osoase și a preferințelor pacientului, medicul stomatolog oferă o recomandare bazată pe cele mai potrivite opțiuni de tratament. Medicul va discuta, de asemenea, despre posibilele tratamente suplimentare necesare, precum și despre îngrijirea și întreținerea protezei dentare după aplicare.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ei sunt membrii familiei din Bistrița care au murit în propriul apartament din... Ei sunt membrii familiei din Bistrița care au murit în propriul apartament din Bistrița, după ce s-au întors din Spania. Veneau rar în România și urmau să participe la o nuntă
spotmedia.ro
Orașul european unde nu se mai poate trăi de violență – Povestea unui băiat de 14 ani... Orașul european unde nu se mai poate trăi de violență – Povestea unui băiat de 14 ani recrutat ca asasin, dar care a ucis pe altcineva
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si