Alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 aduc o serie de noutăți importante pentru românii din diaspora, inclusiv cel mai mare număr de secții de votare organizate vreodată în afara granițelor. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că 950 de secții de votare vor fi disponibile pentru cetățenii români care trăiesc peste hotare. Această măsură are ca scop facilitarea accesului la vot pentru cât mai mulți români, într-un context electoral ce cuprinde alegeri în trei weekend-uri consecutive.

Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi accesată pe site-ul MAE.

Programul și organizarea secțiilor de votare

Pentru alegerile prezidențiale, procesul de votare se desfășoară în trei zile:

Vineri, între orele 12:00 și 21:00

Sâmbătă și duminică, între orele 07:00 și 21:00.

În cazul în care este necesară, votarea poate fi prelungită duminică până la ora 23:59, conform deciziei Biroului Electoral Central. Pentru alegerile parlamentare, secțiile de votare vor fi deschise sâmbătă și duminică, în același interval orar, cu posibilitatea de prelungire duminică până la ora 23:59.

„Votul începe vineri, sâmbătă și duminică pentru președinte, sâmbătă și duminică pentru parlamentare. Posibilitatea de a prelungi până la orele 23:59 există și a fost confirmată printr-o recentă decizie a Biroului Electoral Central, numai pentru ziua de duminică. Pentru orice prelungire se acordă la sfârșitul programului, ori sfârșitul programului de votare este practic duminica”, a afirmat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia- antena3.ro

Citeste si: De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști- wowbiz.ro

Alegeri diaspora 2024

Alegeri diaspora 2024

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024. Cum arată buletinul de vot

Verificarea lista secțiilor de votare și documentele necesare pentru vot

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, le recomandă românilor să verifice cu atenție adresa secției de votare la care intenționează să se prezinte, deoarece pot exista diferențe între adresele folosite pentru fiecare rundă de alegeri. Lista completă a secțiilor și a adreselor acestora este disponibilă pe site-ul MAE. În unele state și orașe – cum ar fi Afghanistan, Rostov pe Don, Odesa, Sudan, Venezuela, Libia și Phenian – nu se vor organiza secții de votare.

„Folosesc acest prilej pentru a lansa un apel la alegătorii din străinătate să se documenteze înainte de vot și să verifice dacă secția de votare la care intenționează să voteze are sau nu adrese diferite între primul tur al alegerilor prezidențiale, alegerilor parlamentare și al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Lista cu adresele sediilor secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.”, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, luni.

Cetățenii trebuie să aibă la ei documente de identitate valabile la data votului, iar pentru alegerile parlamentare este necesară și o dovadă a reședinței în străinătate. Informațiile despre documentele recunoscute pentru a atesta reședința pot fi consultate pe site-ul MAE, în secțiunea dedicată alegerilor din 2024.

„Mă adresez cetățenilor români aflați în afara țării, să se asigure că atunci când se prezintă la vot au acte de identitate valabile în ziua votării. În plus, pentru alegerile parlamentare, este necesară dovada reședinței în străinătate și recomandăm cetățenilor români să consulte pe site-ul ministerului, la rubrica Alegeri 2024, acolo vor găsi lista cu documentele emise de autoritățile străine care dovedesc reședința în străinătate. De asemenea, subliniez încă o dată, este important să verifice adresele secțiilor de votare pentru a fi în cunoștință de cauză dacă intervin modificări în acest sens.”, a transmis Luminița Odobescu.

Citeste si: Cum s-a desfășurat, mai exact, divorțul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu? Ce a declarat vedeta TV, la o zi de la pierderea fostului soț: "Divorțul, din păcate, s-a desfăcut din vina lui!"- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Sfântul Andrei și de ce este numit APOSTOLUL românilor- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok- antena3.ro

Alegeri diaspora 2024

Alegeri diaspora 2024

[Sursa foto: hepta]

Citește și: Pe ce dată vor avea loc alegerile prezidențiale în România și cine sunt candidații

Votul prin corespondență

Românii cu domiciliul sau reședința în afara țării pot opta și pentru votul prin corespondență, atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele parlamentare. Aproximativ 6.650 de cetățeni au primit deja plicurile necesare pentru acest proces, care includ toate materialele și instrucțiunile necesare pentru exercitarea votului. Termenele-limită pentru expedierea plicurilor sunt 21 noiembrie 2024 pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, 28 noiembrie 2024 pentru alegerile parlamentare și 5 decembrie 2024 pentru al doilea tur al prezidențialelor.

Plicurile trebuie să ajungă în România cu cel puțin două zile înainte de fiecare scrutin. Dacă acestea nu ajung la timp, cetățenii vor fi informați și îndemnați să voteze personal la cea mai apropiată secție de votare.

„În normele noastre metodologice și către Poșta Română am trimis inclusiv instrucțiunile de realizare a votului pe documentele care erau în plic. Există un plic mai mic, predestinat, în care doar pun buletinul de vot, îl depun fie la poștă, fie la oficiul diplomatic sau consular, având adresa de retur deja imprimată. Deci tot ceea ce este necesar pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență, inclusiv instrucțiuni pentru a exercita acest drept, a fost pus în fiecare plic care a fost expediat”, a spus Toni Greblă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si