Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei beneficiază de o nouă gratuitate
Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei beneficiază de o nouă gratuitate, după ce a fost votată o propunere legislativă care modifică legea pensiilor.
Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei beneficiază de o nouă gratuitate. Este vorba de acele adeverințe din partea arhivelor private care dețin dosarele cu anii de vechime în muncă.
Citește și: Salariul minim european devine lege în România. Klaus Iohannis a semnat decretul
Senatul a adoptat tacit propunere legislativă care modifică legea pensiilor astfel încât pensionarii vor beneficia, în funcție de venituri, de reducere sau chiar gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor.
Pensionarii au la dispoziție un termen de 6 luni, până în martie 2025 să aducă la casele de pensii adeverințe care să le poată
Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce – ca element de noutate – posibilitatea valorificării veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
conform prevederilor art. 155 din Legea nr. 360/2023:
„(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr.
487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.Pensionarii care au sub 3.000 de lei nu vor plăti niciun leu obținerea adeverințelor care îi ajută la mica recalculare.
Sunt avute în vedere sumele reprezentând:
formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
al treisprezecelea salariu;
formele de retribuire pentru „orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
indemnizațiile de muncă nenormată;
alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.
vvv
Ce reprezintă termenul de 6 luni în care trebuie aduse adeverințele?
Acest termen a fost introdus de legiuitor în sarcina caselor teritoriale de pensii pentru a realiza recalcularea din oficiu, în dosarele în care au fost depuse adeverințe anterior datei de 1.09.2024.
Acest aspect nu înseamnă că după cele 6 luni pensionarii nu mai pot depune adeverințe însoțite de cereri prin care să se solicite recalcularea pensiei. Termenul de acordare a noilor drepturi, în acest caz, va fi luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.