Facturi cu 40% mai mici pentru milioane de români
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le promite unora dintre români facturi mai mici la curentul electric după liberalizarea pieței energetice din primăvara anului viitor.
Lberalizarea pieţei de energie ar putea să aducă românilor care au un consum de energie mai mare de 300 de kilowatt-oră (kWh) o reducere a facturilor de 20-30% sau chiar 40%, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.
Românii vulnerabili vor beneficia și în 2025 de măsuri de sprijin, indiferent de Guvern, a precizat ministrul Energiei, care a adăugat că sunt vești bune pentru cei care consumă mai mult de 300 kWh pe lună.
Citește și: Veste proastă pentru Guvern de la Comisia Europeană. Ce se întâmplă cu banii românilor în acest an
"O să încep cu veştile bune sau pe care le preconizăm a fi bune: românii care au un consum de peste 300 de kilowatt-oră pe lună şi plătesc acel maxim 1,3 lei kilowatt-oră astăzi, ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, poate 40%, bazându-mă pe ofertele care există şi astăzi pe site-ul ANRE. Sunt în marja a 0,9- 1 leu/kilowatt-oră", a menţionat Sebastian Burduja.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Potrivit lui Burduja, ar fi mult mai corect să se subvenţioneze pe baza nivelului de venit dintr-o gospodărie decât pe baza nivelului de consum.
"Pentru românii care sunt vulnerabili, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, Guvernul, oricare va fi el, va avea măsuri de sprijin. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă şi este un angajament care nu ţine de un partid sau altul, ţine de o responsabilitate pe care orice Guvern o are.
Orice stat din Uniunea Europeană a făcut aceste lucruri. Nu este nimic deosebit aici. Continui să susţin că e mult mai corect să subvenţionăm pe baza nivelului de venit dintr-o gospodărie decât pe baza nivelului de consum. Cred că spre un asemenea model se va merge la 1 aprilie”, a adăugat Sebastian Burduja.Ministrul a făcut referire şi la un posibil program etapizat de punere în vânzare, de energie electrică, pe un calendar predictibil.