Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă de la Palatul Cotroceni de la ora 19.00, după decizia-șoc a anulării alegerilor de către CCR.

Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent, vineri 6 decembrie, anulând primul tur al alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral "în întregime".

Citește și: Călin Georgescu a transmis primul mesaj după anularea alegerilor de către CCR

Administrația prezidențială a anunțat că șeful statului va face declarații de presă de la ora 19.00.

Klaus Iohannis, declarații după decizia-șoc a anulării alegerilor prezidențiale

Klaus Iohannis a oferit prima declarație după decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale. Președintele a declarat că va rămâne în mandat până când românii își vor alege un nou conducător. Klaus Iohannis a oferit și argumentele care au condus la decizia Curții Constituționale a României.

"CCR a decis să anuleze algerile prezidențiale care s-au defășurat în aceste zile. Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea, și noi toți ne conformăm. E o situație nemaiîntâlnită până acum și cred că este bine să ne amintim cum s-a ajuns aici.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Val de indignare după ce poliția a publicat fotografii cu un buldog lipit într-un sac de gunoi și aruncat lângă o cale ferată- antena3.ro

Citeste si: Descoperirea năucitoare făcută după ce o tânără a folosit toaleta unei benzinării. A fost condamnată la închisoare- stirileprotv.ro

La scurt timp după primul tur al alegerilor locale, am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii că anumite lucururi sunt ciudate. Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat și în scurt timp am primit informările scrise.

Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo și convocat în regim de urgență CSAT. Acolo am avut 4 materiale de la SRI, SIE, STS, MAI, ameeriale pe care, între timp, majoritatea le cunoașteți.

CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat și concluziile au fost grave. Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor care au fost găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când, conform legii, acest lucru este interzis. Sâmbăta dinaintea alegerilor și chiar în ziua alegerilor. Acest lucru încalcă legislația electorală. Același candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui zero, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Mai mult, am primit informații de la servicii că această campanie a unui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin intereselor României. La puține zile, un grup mare de ONG-uri mi-a cerut declasificarea și publicararea tuturor materialelor care au ajuns în CSAT. După discuții cu conducerile instituțiilor care au întocmit aceste materiale, s-a convenit cu instituțiile declasificarea lor și publicarea. Așa, toată lumea a putut să vadă ce s-a discutat în ședința CSAT.

Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României, ne-a dus la concluzia că aici avem de-a face cu o chestiune de securitate națională și asta este tema CSAT.

După mai multe contestații din diverse părți, trimise către CCR, astăzi CCR a decis că se anulează toată procedura alegerilor președintelui. Acum ce urmează? Este întrebarea pe buzele românilor. În primul rând, urmează, după validarea alegerilor parlamentare, care au avut loc între timp, convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele palamentare și constituirea noului Guvern al României, după alegerile parlamentare. Noul Guvern al României va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi ale alegrii președintelui României.

Ce fac eu?! În Constituția României, citim la articolul 83, alin. 2: Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președinte nou ales. Concluzie. Eu rămân în mandat până când va fi ales un nou președinte al României. Când noul președinte al României va depune jurământul, eu voi pleca de aici. Și nu, nu voi fi prim-ministru al României, nu doresc să fiu prim-ministru al României. Nu doresc decât să duc acest mandat la un bun sfârșit.

Mă voi implica ca până acum pentru România, pentru români, pentru o Românie. Până în ultima zi mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană, o Românie Europeană. România este o țară stabilă, o țară sigură și o țară solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare. Spun asta pentru Uniunea Europeană. România este și rămâne o țară sigură, solidă, pro-europeană. Spun asta pentru NATO. România rămâne un aliat sigur, solid și cred că este foarte important să știm cu toții. România nu este în dificultate", a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: VIDEO Elena Lasconi: „Statul român a călcat în picioare democrația”. Ce a spus candidata USR după deciza CCR de a anula alegerile prezidențiale?

Citeste si: Majorările se țin lanț în anul 2025! Care sunt persoanele care vor beneficia de creșterea pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Diane Delano, actrița din „Northern Exposure”, găsită moartă în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Momentul în care este ucis generalul rus Igor Kirillov de explozia unui scuter-capcană- antena3.ro

Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.

"În şedinţa din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalităţii procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele: În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024", se arată în decizia CCR.

Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.

"Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare", se mai arată în decizia CCR.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si