Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că o nouă materie va fi adăugată în orarul elevilor de liceu. Este vorba despre „Istoria comunismului din România”.
Materia este dedicată elevilor din clasa a XII-a care învață la zi, dar și celor din clasa a XIII-a, din cadrul învățământului seral și cu frecvență redusă.
Ligia Deca: „Toți elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic”
Ligia Deca spune că noua materie va fi studiată de elevii chiar în anul în care cei mai mulți împlinesc vârsta necesară pentru a-și exprima votul. Ministrul Educației consideră esențială noua disciplină în special în contextul actual.
În cadrul noii materii elevii o să învețe despre instituțiile politice și realitățile sociale din perioada comunistă, în care faptele o să fie prezentate obiectiv.
„Nostalgia după vremuri de tristă amintire are cauze complexe, însă una dintre cele mai importante dintre aceste cauze este necunoaşterea faptelor istorice.
Fenomenul este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât pare să fie înregistrat în cadrul diferitelor categorii de vârstă, inclusiv în rândul tinerilor care nu au trăit nici măcar o zi în regimul comunist, unii fiind născuţi chiar după aderarea României la NATO sau la Uniunea Europeană.(...) Aceasta este dedicată elevilor din clasele a XII-a învăţământul de zi, respectiv a XIII-a învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă. Cu alte cuvinte, toţi elevii de liceu din România vor parcurge această disciplină.
Aş adăuga că toţi elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic, când se apropie de vârsta la care devii matur şi începi să devii cetăţean activ, inclusiv prin gestul democratic de a vota.
O să ne întrebaţi de ce a fost necesară introducerea unei discipline specific dedicate istoriei comunismului din România.(...) În primul rând, contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noştri să cunoască şi să înţeleagă evenimentele care au determinat trecutul şi care marchează încă prezentul.
Avem obligaţia în şcoli şi în universităţi să combatem ignoranţa şi manipularea ce derivă din necunoaşterea istoriei. O cunoaştere inadecvată sau chiar lipsa cunoaşterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influenţa inclusiv comportamentul social şi, am văzut, electoral. În plus, aceste lecţii sunt şi pentru viitor.(...) Elevii, sperăm, vor înţelege că valorile democratice şi drepturile omului nu trebuie niciodată considerate ca fiind garantate şi că orice derapaj poate avea consecinţe tragice”,
a spus ministrul Educaţiei.